Iedereen die al met een psychiater in contact gekomen is, zal het bevestigen: psychiaters zijn bijzondere mensen. In de nieuwe reeks The Shrink Next Door komt er wel een heel bijzonder exemplaar aan bod. Paul Rudd vertolkt Ike Herschkopf, één van de bekendste psychiaters van New York. Hij krijgt Marty Morkowitz over de vloer, een onzekere man die meer en meer in de greep komt van zijn hulpverlener.
The Shrink Next Door is de nieuwste toevoeging aan de catalogus van AppleTV+ die nog steeds zeer karig is, maar tegelijkertijd toch al enkele toptitels in zich draagt. Ted Lasso is daarvan de bekendste, maar ook reeksen als For All Mankind, Trying en Mr. Corman zijn aanraders, net als de knappe docureeks 1971: The Year That Changed Music. Op 14 januari volgt dan Macbeth, een veelbelovende film van Joel Coen met Denzel Washington en Frances McDormand in de hoofdrollen.
Wat het verhaal van The Shrink Next Door nog meer bijzonder maakt, is het feit dat het waargebeurd is. De serie is immers gebaseerd op een podcast van Wondery, over de psychiater die zijn patiënten gebruikte voor persoonlijk gewin. Dat wordt hier geïllustreerd aan de hand van het verhaal van Marty, een 40-jarige man die net een breuk met zijn verloofde achter de rug heeft en ook zijn beide ouders op korte tijd verloren heeft. Daardoor heeft hij onverwacht de leiding over het familiebedrijf, dat in textiel handelt, gekregen en moet hij zich zien te redden in een functie die helemaal niet bij hem past.
Chronisch onzeker
Marty is immers chronisch onzeker en heeft last van paniekaanvallen. Daarom stelt zijn zus Phyllis (Kathryn Hahn is al-tijd goed) voor om eens met een psychiater te gaan praten. In eerste instantie reageert Marty afwijzend: hij ziet het er nut niet van in om met een vreemde te gaan praten en zelfs wanneer hij even later toch de stap zet naar het kabinet van de dokter, zit hij daar de hele tijd te verkondigen dat alles goed gaat en dat hij eigenlijk niet weet waarom hij gekomen is.
Maar al snel doorprikt Ike die houding en blijkt het te matchen tussen de twee. Ike is charmant, maar ook intelligent en begripvol en hij besluit om samen met Marty een traject aan te gaan. Meteen is al wel duidelijk dat Ike een bijzondere manier van werken heeft. Hij neemt Marty mee naar het huis van zijn ex die Marty nog een reis naar Mexico wil doen betalen, ook al zijn ze uit elkaar. Maar hij gaat ook eens met hem basketballen of lunchen.
Het wordt ongemakkelijk van zodra Ike Marty extra tijd begint aan te rekenen en ook steeds dieper binnendringt in diens privéleven. Wanneer hij aan Marty voorstelt om zijn bar mitswa over te doen omdat hij daar slechte herinneringen aan heeft, nodigt Ike zijn eigen vrienden uit om de gastenlijst aan te vullen. Het resultaat is dat Marty rondloopt op zijn eigen feest, waar hij amper iemand kent en waar amper iemand weet wie hij is. Zijn zus Phyllis is overigens niet aanwezig, want die twee hebben ruzie gekregen omdat Ike Marty en zijn zus consequent tegen elkaar opzet.
Elke minuut van de dag ongemak
Dat The Shrink Next Door zo goed werkt, is helemaal te danken aan de cast. Paul Rudd is overtuigend als de charmante psychiater die zo rad van tong is dat hij alles uitgelegd krijgt, maar waarbij je als kijker al snel voelt dat hij bijbedoelingen heeft. Will Ferrell is nog beter als Marty, die zichtbaar elke minuut van de dag op zijn ongemak is en in de psychiater een houvast vindt. Marty geeft de controle van zijn leven uit handen om zelf minder beslissingen te hoeven maken. Door dat te doen bij een dokter legt hij zijn vertrouwen bij een man die voor hem de autoriteit vertegenwoordigt en dus onmogelijk kwaad in de zin kan hebben, toch?
Dr. Ike gaat ook keer op keer een stapje verder en wanneer de psychiater er achter komt dat er ook nog een huis in de Hamptons, een Zwitserse bankrekening en een waardevolle collectie juwelen is, weet hij zeker dat hij met Marty een goudhaantje heeft getroffen. Een goudhaantje dat hij kan misbruiken.
De dokter gaat steeds verder en laat Marty verder en verder over zijn eigen grenzen gaan. Hij zal de controle van het familiebedrijf overdragen, de dokter zijn intrek laten nemen in het buitenverblijf van zijn ouders, opdienen op Ikes feestje en zijn romans voor hem typen. En het gekke is – we herhalen het nog eens – dat deze reeks gebaseerd is op een waargebeurd verhaal.
Jesus Christ Superstar
The Shrink Next Door wordt door Apple in het hokje van de comedy gestopt en dat klopt deels, maar het is dan wel de tragikomedie. Eén keer hebben we erg hard moeten lachen, tijdens de kaarsenscène terwijl Ike en Marty bij Jesus Christ Superstar op Broadway in de zaal zitten. Hoe dat precies in elkaar zit, laten we je graag zelf ontdekken. Tijd om je nog eens naar AppleTV+ te begeven dus.
The Shrink Next Door is vanaf nu elke vrijdag te bekijken via AppleTV+.