Left Right
scrollTop top

‘Mr. Corman’ schetst een doeltreffend, maar ongemakkelijk beeld van een dolende dertiger


© AppleTV+

Dolende dertigers doen het goed op televisie. Na de uitstekende reeks F*** You Very, Very Much (Streamz) waarin we enkele dertigers hun leven zien omgooien, worstelen met relaties, met carrièredromen en met ouders is er nu Mr. Corman. Zoals de titel al aangeeft, focust deze serie op één personage, Mr. Corman. Joseph Gordon-Levitt, die voor het eerst sinds 3rd Rock From The Sun weer op televisie te zien is, speelt de hoofdrol, regisseerde alle afleveringen, schreef er vijf en was ook producer van dienst. AppleTV+ lost wekelijks een nieuwe aflevering.

De reeks zit nog maar aan de eerste afleveringen – meer en meer streamingplatformen stappen opnieuw naar de wekelijkse nieuwe aflevering, zo ook Apple TV+ – maar wat we zagen beviel ons al zeer. Mr. Corman is op het eerste zicht een bevlogen leerkracht die de tienjarigen aan wie hij lesgeeft wil doen nadenken door middel van interactieve lessen. Zijn moeder (drievoudig Oscargenomineerde actrice Debra Winger) is dan ook trots op haar zoon die nu een “echte job” heeft, maar voor Josh Corman die leerkracht werd, heeft hij het proberen maken als muzikant. Zijn moeder vindt het prima dat hij die muziek als een hobby houdt, maar Josh lijkt de muziek te hebben afgezworen. Hij ziet de mislukking als totaal, als de confrontatie met een mislukte droom.

Pijnlijk herkenbaar

Mr. Corman is soms pijnlijk herkenbaar. Wanneer Josh aan zijn huisgenoot Victor (Arturo Castro) “Wat zullen we eens gaan doen, het is toch vrijdagavond?” zien wij ons wekelijkse tafereel. Josh is het beu om Mario Kart te spelen op de zetel, een activiteit waar je toch niet geweldig veel nieuwe mensen mee ontmoet. Dus trekt hij op café, waar hij op zijn eentje staat in het rond te staren met een spuitwater in de hand.

AppleTV+

Josh heeft het gevoel dat hij zijn leven vergooid heeft, hoewel het niet eens halverwege is. Maar als hij van een vrouw met wie hij is meegegaan uit de bar te horen krijgt dat leerkrachten meestal mislukt zijn in iets anders, hoort hij de pijnlijke confrontatie met zijn eigen gedachten. Josh weet niet meer hoe iets van zijn leven te maken. Hij wil wel een partner en gaat dus eens een kijkje nemen op Bumble, maar swipet alleen maar naar links omdat hij nog in zijn hoofd zit met zijn ex (een gastrol van Juno Temple). En als hij dan eens kans heeft op seks, wordt dat ook niet bepaald de avond waarvan hij gedroomd had.

De hele tweede aflevering is een magistraal stukje televisie waarin we zien hoe Josh een paniekaanval krijgt. De pijnlijkste scène is die waarin Victor, de huisgenoot, alle problemen die Josh ziet probeert te weerleggen. Victor ziet geen geldproblemen, of een uiteengespatte droom of een mislukt leven. Terwijl het voor Josh allemaal heel erg echt en onoverkomelijk aanvoelt. Dat Victor een trouwe vriend is, staat echter buiten kijf: in de grappigste scène gaat hij in het midden van de leefruimte op zijn vriend liggen om het effect van een verzwaard deken te imiteren. Hard mee gelachen.

AppleTV+

Voor te lachen

Mr. Corman is dus voor de duidelijkheid wel om te lachen, of wat men tragikomisch noemt. Dat de serie tot nu toe maar matig onthaalt wordt terwijl ze meer lof verdient, ligt volgens ons aan de ongemakkelijke humor en de voor sommige ongetwijfeld harde confrontatie met de realiteit. Voor de dertigers van vandaag zijn de keuzes eindeloos, wat het meteen ook een stuk moeilijker maakt om een keuze te maken. Geen twee levens lijken meer op elkaar zodat je in je eigen omgeving en op sociale media makkelijk kan zien hoe veel beter anderen het lijken te doen doen. Terwijl het leven geen race is en de eindmeet niet op je 35e ligt. Dat is waar Mr. Corman het over wil hebben.

Iets zegt ons dat in de toekomstige afleveringen Josh terug aan het musiceren slaat, rapper Logic is immers ook in drie afleveringen te zien. De eerste afleveringen van Mr. Corman waren best zwaar, maar tegelijkertijd het beste stukje televisie dat wij in tijden gezien hebben. Ons is alvast verzekerd dat Joseph Gordon-Levitt in de toekomstige afleveringen voor meer ademruimte heeft gezorgd.

Een nieuwe aflevering van Mr. Corman is wekelijks op vrijdag te zien via AppleTV+.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…