Serie om dit weekend te bingewatchen: ‘Trying’ is charmant, klein, lief, grappig en fris

De meest sympathieke dingetjes op AppleTV+ zijn vaak hun kleinere producties. Zo is er nu ook Trying, een nieuwe Britse komedie, in co-productie met BBC, die tot nu toe in de anonimiteit leeft.

Hoewel AppleTV+ het eerste jaar gratis is voor iedereen die een product van Apple in huis heeft, slagen hun series er maar niet in om een groot publiek te bereiken. Ze doen nochtans hun best: met The Morning Show lanceerden ze een dure show vol sterren, maar dat was toch vooral een toonbeeld van middelmatigheid. Veel leuker is Trying: hierin proberen Jason (Rafe Spall) en Nikki (Esther Smith), jonge dertigers, al een tijdje een kind te krijgen. Wanneer ze te horen krijgen dat dat allicht niet voor hen weggelegd zal zijn, stort hun wereld in elkaar. “Hoe kan ik iets missen dat ik nooit gehad heb?”, vraagt Nikki zich af.

Na enige twijfel besluit het koppel voor adoptie te gaan, ondanks de onzekerheden die ze voelen omtrent zichzelf. Zullen ze wel goed genoeg zijn als ouders? Zijn ze er wel klaar voor? Ze schrijven zich in voor een praatgroep waarna ze zich alleen maar waardelozer voelen: de andere aanstaande ouders lijken veel beter te weten waar ze mee bezig zijn, hebben betere jobs en hogere diploma’s en blijken de juiste boeken te hebben gelezen. Nikki en Jason krijgen door dit alles het gevoel dat ze niet goed genoeg zijn en proberen zich voor te doen als het soort mensen dat de adoptiecommissie volgens hen zou willen zien.

Apple TV+

Trying is één van die zeldzame series die ons zowel luidop heeft doen lachen alsook vol zit met slimme observaties. Maar het verschil met de doorsnee sitcom zit ‘m hier in het feit dat deze serie ook weet te ontroeren. In de tweede aflevering zoekt Jason bijvoorbeeld zijn ex Jane (Cush Jumbo) op om haar te vertellen dat hij wil adopteren en om te laten zien hoezeer hij veranderd is. Als het adoptiebureau dan om een referentie komt vragen, kan Jane getuigen dat hij een goede vader zou zijn, is zijn gedachtegang. Maar voor haar is het veeleer confronterend om te zien hoe Jason alles geworden is wat zij gewild had, maar dat het niet met haar gebeurd is.

Er kan dus een occasioneel traantje vloeien tijdens het kijken, maar uiteindelijk overwint toch de warmte en de charme van de serie en kijk je met de glimlach. Trying lijkt vooral te willen zeggen dat het oké is om te zijn wie je bent in het leven en in het ouderschap. Je hoeft niet te willen zijn zoals de anderen zijn omdat jezelf zijn de enige mogelijkheid is.

Trying is nu te bekijken op AppleTV+.

Meer
Lees meer...