Kinder Surprise-eieren teruggeroepen door mogelijke salmonellabesmettingen

Het Federaal Voedselagentschap (FAVV) doet op vraag van de Italiaanse fabrikant Ferrero een oproep om een aantal Kinder Surprise-producten even niet te consumeren. Naar verluidt zouden er namelijk verschillende gevallen van salmonella zijn geconstateerd in de chocoladeproducten van het merk.

In een aantal Europese landen werd er bij enkele Kinder Suprise-producten salmonella vastgesteld. Het gaat daarbij om de landen Ierland, Frankrijk, Duitsland, Zweden en Nederland. In België zijn er voorlopig nog geen gevallen gemeld. Maar het FAVV roept consumenten die deze producten in hun bezit hebben wel op om de producten even niet te consumeren.

Situatie België

Deze chocolade eieren met binnen een verrassing zijn vooral heel populair bij jonge kinderen. Het FAVV verzoekt dus vooral ouders/grootouders en/of opvoeders om goed te controleren of ze de producten in hun bezit hebben. De kans hierop is vrij groot, zeker met Pasen in aantocht. Dus er moet dan zeker voor gezorgd worden dat de chocolade niet wordt opgegeten.

Sinds het FAVV op de hoogte werd gebracht van dit probleem, voert het Agentschap bijkomende en gerichte controles uit bij het bedrijf Ferrero in Aarlen, België. Er wordt momenteel in samenwerking met de Gemeenschappen en het Nationaal Referentielaboratorium Sciensano in ons land ook onderzoek gevoerd naar een aantal verdachte gevallen.

Het gaat om de volgende producten die geproduceerd werden bij Ferrero in Aarlen:

  • Kinder Surprise 20g en 3x20g met een vervaldatum (THT) tussen 11/07/22 en 7/10/22,
  • Kinder Surprise Maxi met een vervaldatum (THT) tussen 10/08/22 en 10/09/22
  • Schoko-Bons met een vervaldatum (THT) tussen 10/08/22 en 10/09/22
  • Kinder Mini Eggs met een vervaldatum (THT) tussen 10/08/22 en 10/09/22

Wat is Salmonella en wat zijn de symptomen?

Salmonella is een bacterie die de infectie Salmonellose kan veroorzaken. Die geneest in de meeste gevallen vanzelf. Maar soms kunnen er echter ook ernstige symptomen optreden, waarbij je best een arts raadpleegt.

De mogelijke symptomen van besmetting door Salmonellose zijn koorts, buikkrampen en diarree. Die treden binnen de 6 tot 72 uur na consumptie van het besmette voedsel op. Jonge kinderen, zwangere vrouwen, mensen met een verminderde weerstand en ouderen lopen een groter risico op het ontwikkelen van deze symptomen.

Consumenten die met vragen zitten over Salmonella kunnen contact opnemen met het Meldpunt voor de consument van het FAVV. Dat kan via het online formulier of op het gratis nummer 0800 13 550. Dat nummer is bereikbaar op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 9.00 tot 12.30 uur en op woensdag van 13.00 tot 16.30 uur.

Meer
Lees meer...