Elon Musk verplicht zijn personeel terug te keren naar kantoor: “Als je niet komt opdagen, gaan we ervan uit dat je ontslag hebt genomen”

Tesla-CEO Elon Musk heeft zijn werknemers verteld dat ze voor minstens 40 uur per week terug naar kantoor moeten komen, of het bedrijf moeten verlaten. Dat blijkt uit een e-mail die dinsdagavond naar het personeel van het bedrijf is gestuurd.

“Iedereen die bij Tesla werkt is verplicht om minstens 40 uur per week op kantoor door te brengen”, schreef Musk. “Als je niet komt opdagen, gaan we ervan uit dat je ontslag hebt genomen. Hoe meer ‘senior’ je bent, hoe zichtbaarder je aanwezig moet zijn. Dat is de reden waarom ik zoveel in de fabriek woonde en als ik dat niet had gedaan, zou Tesla allang failliet zijn gegaan”.

Twee bronnen hebben aan Reuters bevestigd dat de e-mail inderdaad van Musk afkomstig is. Het bedrijf heeft nog niet gereageerd op het nieuws.

Andere Amerikaanse techbedrijven dwingen hun werknemers niet om terug te keren naar kantoor. Grote bedrijven als Amazon, Apple, Alphabet en Meta staan thuiswerken gedeeltelijk toe, terwijl werknemers van Airbnb helemaal niet meer op kantoor hoeven te komen.

Sommige Tesla-medewerkers uitten hun ongenoegen over de mail van Musk. “Als er een massale uittocht is, hoe zou Tesla dan zijn projecten afmaken? Ik denk niet dat investeerders daar blij mee zijn”, scheef een werknemer anoniem op de app Blind

Lockdownmaatregelen

Musk staat bekend om zijn hoge werkverwachtingen, vooral van fabrieksarbeiders, waarbij hij hen pusht om ambitieuze productiedoelen te halen. Vorige maand dook het nieuws op dat de fabriek in Shanghai een “gesloten lussysteem” had gecreëerd, waarbij werknemers gedwongen werden om op de vloeren van de fabriek te slapen in een slaapzak, terwijl ze zes dagen per week, twaalf uur per dag werken.

“De meeste werkgevers, waaronder de overheid, vinden dat het verplichten van een terugkeer van alle werknemers naar kantoor een recept is voor nieuwe uitbraken van het coronavirus”, schreef Stephen Knight, directeur bij de werknemersorganisatie Worksafe. “Helaas voor het bedrijf Tesla is de minachting voor de veiligheid van werknemers goed gedocumenteerd, inclusief het negeren van de lokale gezondheidsafdeling aan het begin van de pandemie.

In mei 2020 heropende Musk een Tesla-fabriek in Fremont, Californië, waarmee het de lokale lockdownmaatregelen overtrad. De CEO noemde de gezondheidsbeperkingen destijds “fascistisch”.

(jvdh)

Meer
Lees meer...