Internationale Schaatsunie (ISU) trekt stekker uit Russische medaillemachine

Een kleine vier maanden nadat de 15-jarige Russische kunstschaatsster Kamila Valieva op de Olympische Winterspelen in opspraak kwam, heeft de Internationale Schaatsunie (ISU) de minimumleeftijd voor deelname aan grote internationale wedstrijden verhoogd tot 17 jaar. De verandering gaat in vanaf 2024 en heeft betrekking op competities als de Europese of Wereldkampioenschappen en de Olympische Winterspelen.

De verhoging van de minimum leeftijdsgrens werd geëist door artsen en verenigingen, maar is vooral gericht tegen de Russische schaatsbond. Zeer jonge, meestal 15 of 16-jarige Russische atleten wonnen de voorbije vijf jaar dan ook steeds vaker internationale wedstrijden.

Valieva was 15 jaar toen ze in februari meedeed aan de Olympische Spelen. Ze leidde Rusland in de landenwedstrijd naar het goud. Een dag later raakte bekend dat ze eind 2021 positief had getest op het verboden middel trimetazidine. Dat leidde tot een dagenlange rel op de Winterspelen.

In een spoedzitting besliste het Sporttribunaal CAS dat Valieva toch mocht meedoen aan het individuele Olympische toernooi. De reden die daarvoor werd aangehaald was dat ze jonger dan 16 jaar was. Daarom genoot ze een ‘beschermde status’ bij het antidopingbureau WADA.

Enkel zeer jonge vrouwen kunnen de zeer complexe viervoudige sprongen uitvoeren

Maar net daar ligt de reden voor het verhogen van de minimumleeftijd voor deelname aan grote evenementen. Want alleen heel jonge vrouwen kunnen de zeer complexe en verbluffende viervoudige sprongen (video) uitvoeren. Omdat hun tengere lichamen de supersnelle wendingen in de lucht kunnen maken. Na de puberteit zijn vrouwen daartoe niet meer toe in staat.  Herhaaldelijk circuleerden dan ook berichten als zou de Russische federatie medicijnen inzetten om de puberteit van Russische sportsters te vertragen. Zoals dat het geval was met Kamila Valieva. 

Op schaatsen.nl bevestigde Herman de Haan van de Nederlandse schaatsbond KNSB dat “wetenschappers stellen dat deze belasting, zowel mentaal als fysiek, onverantwoord is voor een kind in ontwikkeling. Er zijn voorbeelden uit het verleden van meisjes die zeer jong al olympisch kampioen werden, maar daar achteraf wel de prijs voor hebben betaald.”

De ISU trekt met haar beslissing alvast de stekker uit de Russische medaillemachine.

(kg)

Meer
Lees meer...