Overlegcomité: 5 maatregelen om energieprijzen te dempen, maar geen prijsblokkering

Het Overlegcomité van de overheden in ons land is het eens geraakt over vijf maatregelen om de stijgende energieprijzen tegen te gaan. Een prijsblokkering komt er vooralsnog niet, daarvoor wordt gerekend op het Europese niveau.

Premier Alexander De Croo (Open Vld) kondigde vijf maatregelen aan die eerder al uitlekten:

  • Het uitgebreid sociaal tarief wordt verlengd, net als de lage btw-tarieven op gas en elektriciteit en lage accijnzen op brandstoffen tot eind maart 2023.
  • Er komt een rondetafel met de bedrijfswereld, om mogelijke steunmaatregelen voor de bedrijven te bekijken.
  • Met de banken wordt bekeken of de afbetaling van hypotheekleningen uitgesteld kan worden en hoe de toegang tot financiering voor isolatie en andere duurzame investeringen verbeterd kan worden.
  • Overheidsgebouwen zullen hun energieverbruik beperken door hun verwarming wat lager te draaien. De buitenverlichting van monumenten en openbare gebouwen wordt, net als onder meer in Duitsland, beperkt. Ook van bedrijven en winkels zal een gelijkaardige inspanning gevraagd worden.
  • De overwinsten, buitensporige winsten als gevolg van de torenhoge prijzen, van de energiesector worden bekeken. De opbrengsten komen in een soort solidariteitsfonds en zullen dienen om de energiefactuur van de middenklasse te helpen verlagen, verklaarde De Croo.

“Prijsblokkering moet Europees geregeld worden”

Er komen vooralsnog geen blokkeringen van de gas- of elektriciteitsprijzen. De consensus binnen het Overlegcomité is dat een blokkering van de gasprijs op Europees niveau geregeld moet worden.

De Croo en minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) pleiten al langer voor een Europees prijzenplafond. De premier verklaarde, na de positieve signalen van Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen, daarmee door te gaan tot alle EU-landen overtuigd zijn.


Meer
Lees meer...