Eurovisiesongfestival: Eric Saade brengt subtiel statement pro-Palestina; organisatie reageert misnoegd

Het Eurovisiesongfestival heeft een eerste relletje gehad. De Zweeds-Palestijnse zanger Eric Saade was dinsdag een van de artiesten die de eerste halve finale mocht openen. Daarbij verscheen hij op het podium met een keffiyeh-sjaal om zijn pols als eerbetoon aan zijn roots. De organisatie was niet blij met die actie. Het optreden van Eric Saade is dan ook nergens terug te vinden op de officiële kanalen.

Dinsdagavond kwalificeerden zich tijdens de eerste halve finale in Malmö tien landen – op vijftien kandidaten – voor de finale van het Eurovisiesongfestival. Voor de deelnemende artiesten in actie kwamen, was het eerste aan drie voormalige deelnemers: Eleni Foureira (tweede voor Spanje in 2018), Eric Saade (derde voor Zweden in 2011) en Chanel (derde voor Spanje in 2022).

Eric Saade

Vooral het optreden van Eric Saade zorgde daarbij voor ophef. De zanger liet zich de voorbije weken al meermaals kritisch uit op de EBU om hun beslissing om Israël te laten deelnemen. Als vorm van miniprotest en eerbetoon aan zijn roots verscheen Eric Saade met een keffiyeh-sjaal om zijn pols op het podium.

Tijdens het optreden was al duidelijk dat de organisatie dit bekende symbool zo weinig mogelijk in beeld probeerde te brengen. Achteraf was zijn optreden ook nergens terug te vinden op de officiële sociale media van het Eurovisiesongfestival.

Reactie

“Alle artiesten worden op de hoogte gebracht van de regels van de wedstrijd. We betreuren het dat Eric Saade ervoor heeft gekozen om het niet-politieke karakter van het evenement in gevaar te brengen”, reageerde organisatie European Broadcasting Union (EBU) achteraf via yahoo!news. Hoewel vooraf enkel gezegd was dat vlaggen verboden waren, lijkt de organisatie een sjaaltje dus ook een politiek symbool te vinden. Dat censureren, is dan weer geen probleem.

Ook Eric Saade reageerde achteraf onthutst op de commotie die er was ontstaan over zijn keffiyeh-sjaal. “Ik heb deze sjaal gekregen van mijn vader om nooit te vergeten waar onze familie vandaag komt”, zei hij aan SVT. “Ik had nooit gedacht dat het ooit een ‘politiek symbool’ genoemd zou worden. In mijn ogen is dat racisme. Ik wilde gewoon inclusiviteit brengen en iets dragen dat authentiek is voor mij, maar de EBU vindt mijn etniciteit blijkbaar controversieel. Dat zegt niets over mij, maar alles over hen.”

Meer
Lees meer...