Eurovisiesongfestival trekt in 2025 naar Zwitserland: Welke steden tonen interesse?

Omdat Nemo met The Code voor Zwitserland het afgelopen Eurovisiesongfestival won, trekt de wedstrijd volgend jaar naar Zwitserland. Het zal de derde keer zijn dat het land het Songfestival mag organiseren. Waar dat precies zal gebeuren, is nog niet bekend, want meerdere steden tonen interesse in het evenement.

Met Zwitserland gaat het Eurovisiesongfestival terug naar zijn roots. De eerste editie ooit werd namelijk georganiseerd in Lugano. Lys Assia won toen meteen, maar omdat de regel waarbij de winnaar mag organiseren nog niet bestond, trok de wedstrijd het jaar erna naar West-Duitsland. In 1988 schonk Céline Dion Zwitserland een nieuwe overwinning en dus trok de wedstrijd in 1989 naar Lausanne.

De zalen die toen gebruikt werden, zijn veel te klein om het Songfestival nu te organiseren en dus moet er op zoek gegaan worden naar een nieuwe locatie. Om de wedstrijd te kunnen organiseren zijn er namelijk enkele strenge voorwaarden.

  • De arena waar de show zal doorgaan, moet plaats hebben voor minstens 10.000 toeschouwers. De EBU is verder ook geen fan van een outdoor arena door de slechte akoestiek, waardoor voetbalstadions niet in aanmerking komen.
  • Er moet een persruimte nabij zijn voor 1.500 journalisten.
  • De stad moet een hotelaccommodatie hebben met minstens 2.000 hotelkamers voor bezoekers, delegaties en journalisten.
  • Er is een internationale luchthaven op minder dan 90 minuten van de stad waar het evenement doorgaat.

Meerdere geïnteresseerde steden

Genève is de eerste stad die interesse toonde als mogelijke hoststad. De Geneva Arena voldoet met zijn 9.500 plaatsen eigenlijk niet, al kan daarop mogelijk een uitzondering gemaakt worden. De stad heeft wel als voordeel dat de hoofdzetel van de EBU zich hier bevindt.

Ook Basel toonde meteen interesse in het Eurovisiesongfestival 2025. Met de St. Jakobshalle heeft het een concerthal die groot genoeg is, al dateert deze infrastructuur al uit 1976. De internationale luchthaven van EuroAirport Basel Mulhouse Freiburg is dan weer een pluspunt.

Sankt Gallen volgde kort daarna. Met het pas geopende congrescentrum Olma Hall heeft het een moderne zaal. Het gaat hier wel niet om een muziekarena, waardoor er nog veel werk is voor de licht-, geluid- en podiuminfrastructuur. Liechtenstein zou zich als toeristische bestemming bij deze kandidatuur willen voegen. Het kleine landje nam zelf nog nooit deel aan het Songfestival, maar toonde daarvoor in het verleden wel al enkele keren interesse.

Zürich stelde zich officieel nog geen kandidaat als gaststad voor het Eurovisiesongfestival 2025, maar overweegt dat wel. Die kandidatuur zou intern “met hoge prioriteit” onderzocht worden. Met het oude Hallenstadion (13.000 toeschouwers) en de moderne Swiss Life Arena (12.000 toeschouwers) heeft de stad alvast twee opties. Ook zijn er voldoende hotelaccommodaties en een luchthaven in het nabijgelegen Kloten.

Bern liet nog niet van zich horen, maar heeft met de PostFinance Arena met een capaciteit van 17.000 plaatsen wel de grootste indoorarena van Zwitserland. Een internationale luchthaven is er niet, maar die van Basel is niet ver.

Lugano en Lausanne, de twee steden die in het verleden al het Eurovisiesongfestival mochten ontvangen, lieten ondertussen al weten geen kandidaat te zijn. Hun accommodatie voldoet naar eigen zeggen niet.

De beslissing over de hoststad zou in september bekendgemaakt worden.

Meer
Lees meer...