België staat woensdag voor een cruciale wedstrijd op het EK voetbal. De Rode Duivels nemen het dan namelijk op tegen Oekraïne voor een plaats in de achtste finale. Scheidsrechter van dienst? Anthony Taylor, een ervaren Brit die vaker dan hem lief is in het oog van de storm komt te staan.
EURO 2024 begon voor België rampzalig met een nederlaag tegen Slowakije. Na die wedstrijd was er niet alleen kritiek op de spelers, maar ook op Halil Umut Meler, een van de jongste en minst ervaren scheidsrechters op het EK.
Anthony Taylor
Sindsdien lijkt de UEFA geen enkel risico te nemen met de wedstrijden van de Rode Duivels. Met Szymon Marciniak kregen we in de tweede groepswedstrijd – 2-0 winst tegen Roemenië – misschien wel de beste scheidsrechter ter wereld.
Voor Oekraïne – België vaardigt de Europese voetbalbond dan weer Anthony Taylor af. Met zijn 45 jaar is hij de tweede oudste scheidsrechter op het EK. Voor de bijgelovige voetbalfans is er wel slecht nieuws. Op het WK in Qatar was het ook Taylor die de cruciale derde groepswedstrijd van de Rode Duivels floot. Dat eindigde toen in een scoreloze 0-0 tegen Kroatië. Na afloop kreeg Taylor kritiek omdat hij de wedstrijd geen minuut liet overspelen.
Moeilijk seizoen in Engeland
Ook dit EK is Anthony Taylor al kop van jut geweest. Hij floot eerder namelijk al Nederland – Frankrijk. In de 68ste minuut leek Nederland daar tegen de gang van het spel in op voorsprong te komen dankzij een goal van Xavi Simons. Omdat Denzel Dumfries vanuit positiebuitenspel de Franse doelman zou hebben gehinderd, ging dat feestje uiteindelijk niet door. Zo eindigde de match op 0-0 en met veel kritiek voor Taylor vanuit het Nederlandse kamp.
Deze omstreden beslissing past mooi in de lijn van het moeilijke seizoen dat Anthony Taylor kent. Ondanks 371 wedstrijden in de Premier League en twee FA Cup-finales op zijn palmares, is hij in Engeland allerminst geliefd. Afgelopen seizoen klonk de kritiek luider dan ooit. Het begon allemaal in november toen hij Newcastle tegen Wolverhampton een onterechte penalty gaf en de VAR niet ingreep. De kritiek daarop was zo luid dat Taylor een weekje in de Championship mocht fluiten.
In april deelde Nottingham Forest vervolgens een vernietigende tweet omdat Taylor en de VAR volgens hen drie penalty’s niet hadden gefloten. Eén week later floot Anthony Taylor dan weer vroegtijdig de wedstrijd tussen Liverpool en West Ham United af. Op dat moment had Cody Gakpo een open doelkans. Match of the Day-analist Ian Wright spaarde na afloop zijn kritiek niet.
Van goede reputatie …
Die slechte reputatie van Anthony Taylor is wel iets nieuws. Tot voor kort was hij een zeer gewaardeerde scheidsrechter. Zo is hij de eerste scheidsrechter sinds 1901 die twee keer de finale van de FA Cup mocht fluiten. Normaal behoudt de Engelse voetbalbond die eer telkens voor een nieuwe scheidsrechter, maar omdat de ervaring tijdens de coronacrisis voor een leeg Wembley geen unieke ervaring zou zijn, kozen ze opnieuw voor Taylor.
Hij mocht dus zowel in 2017 als in 2020 de finale van de prestigieuze FA Cup fluiten. Telkens haalde Arsenal het met 2-1 tegen Chelsea. In beide (bitsige) duels gaf de Britse scheidsrechter zeven gele kaarten en één rode kaart. Achteraf kreeg Taylor overigens telkens complimenten van analisten en de trainers van de twee ploegen.
Internationaal kreeg Taylor in 2020 zijn eerste topmatch toegewezen. Toen mocht hij namelijk de UEFA Super Cup fluiten tussen Bayern München en Sevilla (2-1 na verlengingen). Een jaar later mocht de ervaren Brit de finale van de UEFA Nations League tussen Spanje en Frankrijk (1-2) fluiten.
Op het Europees kampioenschap 2020, dat doorging in 2021, had Anthony Taylor eindelijk zijn debuut gemaakt op een groot toernooi. Zijn eerste wedstrijd was het beruchte duel tussen Denemarken en Finland, waar Christian Eriksen vlak voor rust in elkaar stortte en bewegingsloos bleef liggen. Taylor besefte vlug de ernst van de situatie en legde de match stil. Later zou blijken dat Eriksen een hartstilstand had gehad. Het snelle ingrijpen van Anthony Taylor werd achteraf alom geprezen.
… naar steeds meer kritiek
In 2021 werd Anthony Taylor vervolgens aangewezen als scheidsrechter voor de finale van UEFA Nations League tussen Spanje en Frankrijk. Een jaar later volgde zijn debuut op een wereldkampioenschap in Qatar. Dat toernooi begon ook na een moeizaam seizoen in de Premier League, waarbij er zelfs een petitie tegen hem gehouden werd.
Op het WK 2022 kwam Taylor al snel onder vuur te liggen. In de groepsfase floot hij toen namelijk de wedstrijd tussen Zuid-Korea en Ghana vroegtijdig af op het moment dat Zuid-Korea bij een 2-3-achterstand juist een corner had gekregen. Die vreemde beslissing zorgde voor heel wat woede bij de Koreaanse spelers en hun Portugese coach Paulo Bento. Die stormde kwaad op Taylor af om verhaal te halen en kreeg daarbij prompt een rode kaart onder zijn neus geduwd.
In 2023 floot Taylor dan weer de finale de Europa League tussen Sevilla en AS Roma. De Brit trok in die wedstrijd maar liefst 14 gele kaarten. Het leverde hem tijdens de wedstrijd én achteraf heel wat harde kritiek op van trainer José Mourinho. De uitspraken van de Portugese trainer zorgden ervoor dat fans van Roma opgejut raakten en Taylor aanvielen op weg naar de luchthaven.
Weinig extra tijd en weinig kaarten
Zoals blijkt uit al deze voorbeelden, rekenen de Rode Duivels woensdag best snel af met Oekraïne. Anthony Taylor deinst er namelijk niet voor terug om wedstrijden iets vroeger dan nodig te doen stoppen.
Ook met kaarten is Taylor doorgaan zuinig, al bewijzen zijn grote finales het tegendeel. Over zijn carrière trekt hij gemiddeld amper 3,5 gele kaarten per wedstrijd, een opvallend laag gemiddelde. Ook de rode kaarten blijven vaak op zak. Penalty’s kent Taylor maar één keer per 3,2 wedstrijden toe, eveneens een laag gemiddelde.