Zürich en Genève behoren tot de meest leefbare steden ter wereld: wat is het Zwitserse geheim?

Zwitserland blijft jaar na jaar opduiken in de ranglijsten van de meest leefbare steden wereldwijd, en 2024 vormt hierop geen uitzondering. Met Zürich en Genève in de top 10 van zowel de Global Liveability Index als de Smart City Index, rijst de vraag: wat maakt deze Zwitserse steden zo aantrekkelijk en leefbaar?

Een van de grootste factoren die bijdraagt aan de hoge scores van Zwitserse steden is het sterke gevoel van veiligheid en stabiliteit. In Zürich en Genève kunnen kinderen al vanaf vierjarige leeftijd alleen naar school lopen, iets dat in veel andere landen ondenkbaar is. Het lage misdaadcijfer zorgt ervoor dat inwoners hun deuren vaak niet op slot doen wanneer ze hun huis verlaten, zelfs in stedelijke gebieden.

Deze stabiele omgeving draagt niet alleen bij aan het dagelijks comfort van de inwoners, maar is ook een belangrijke factor in de ranglijsten. Zürich en Genève scoorden beide hoog op de onderdelen stabiliteit, cultuur en milieu in de indexen. Het veilige gevoel dat inwoners hebben, gecombineerd met de cultuur van vertrouwen, maakt Zwitserse steden tot een van de beste plekken ter wereld om te wonen.

Natuur en infrastructuur

Zwitserland is gezegend met een indrukwekkend natuurlijk landschap, variërend van rivieren en meren tot de iconische Alpen die 60 procent van het land bedekken. Deze natuurlijke schoonheid, gecombineerd met een uitstekende infrastructuur, zorgt ervoor dat bewoners het beste van beide werelden hebben: stedelijk gemak en toegang tot ongerepte natuur.

De nabijheid van de natuur wordt actief geïntegreerd in het stadsontwerp. In steden als Zürich en Genève lopen rivieren en bossen door de stedelijke gebieden, waardoor inwoners gemakkelijk contact met de natuur kunnen maken. Deze focus op het behoud van de natuurlijke omgeving draagt bij aan het welzijn en geluksgevoel van de inwoners, wat weer terug te zien is in de hoge scores op de onderdelen cultuur en milieu.

Innovatief openbaar vervoer

Een andere troef van Zwitserland is het uiterst betrouwbare en efficiënte openbaar vervoer. De SwissPass, een universeel ticket voor al het openbaar vervoer, biedt niet alleen toegang tot treinen en bussen, maar ook tot musea, bibliotheken en andere voorzieningen. Dit naadloos geïntegreerde systeem maakt het leven voor inwoners eenvoudiger en stimuleert het gebruik van openbaar vervoer.

Daarnaast loopt Zwitserland voorop als het gaat om technologische innovaties in de transportsector. Steden als Zürich en Bern zijn testlocaties voor zelfrijdende auto’s, waarmee het land een voortrekkersrol speelt in de toekomst van stedelijke mobiliteit. Het doel? Een toekomst waarin transport niet alleen efficiënter, maar ook duurzamer en toegankelijker wordt.

De combinatie van veiligheid, prachtige natuurlijke landschappen, een betrouwbare infrastructuur en innovatieve technologie maakt Zwitserland een aantrekkelijk land om in te wonen. Zürich en Genève blijven een voorbeeld van hoe steden hun inwoners een hoge levenskwaliteit kunnen bieden. Het Zwitserse geheim? Een perfecte balans tussen natuur en technologie, traditie en innovatie, veiligheid en vrijheid.

Meer
Lees meer...