Jos D’Haese (PVDA) over stijgende populariteit: “Handtastelijke vrouwen? Daar zou ik niet tegen kunnen”

In een interview met Humo deelt Jos D’Haese, lijsttrekker voor PVDA in Antwerpen, zijn ervaringen over de impact van zijn groeiende bekendheid. Terwijl hij op weg is om een geduchte concurrent te worden voor huidig burgemeester Bart De Wever (N-VA), neemt ook de aandacht voor hem als persoon toe. Toch houdt D’Haese een duidelijke grens wat betreft ongewenste toenaderingen.

Jos D’Haese, boegbeeld van de PVDA in Antwerpen, ziet zijn politieke ster rijzen. Uit recente peilingen blijkt dat 20,7 procent van de Antwerpenaren overweegt om voor zijn partij te stemmen, waarmee hij de strijd aangaat met Bart De Wever, die 23,8 procent achter zich krijgt. Op persoonlijk vlak doet D’Haese het ook niet slecht: 21 procent van de ondervraagden zou hem wel zien als burgemeester, tegenover 24,8 procent voor De Wever.

Met die groeiende populariteit komt ook meer publieke aandacht. “Ik word plots vaak aangesproken op straat”, vertelt D’Haese in Humo. “Het is wennen, maar tot nu toe valt de situatie nog mee. Geen slipjes of sluiers die ik moet signeren”, grapt hij.

Naast de politieke rivaliteit deelt D’Haese ook een minder zichtbare keerzijde van de roem: hoe om te gaan met toenadering van fans. Conner Rousseau, voorzitter van Vooruit, waarschuwde hem dat dit soms de vorm van handtastelijkheden kan aannemen. “Bij mij gebeurt dat gelukkig niet”, zegt D’Haese. “En eerlijk gezegd, ik zou er echt niet tegen kunnen. Dat soort aandacht hoeft voor mij niet.”

Jos en Nele

Voor wie dacht dat Jos D’Haese nog vrijgezel was: dat schip is al lang vertrokken. Zijn vriendin, Nele Van Parys, is lijsttrekker voor PVDA in Borgerhout. “We hebben elkaar leren kennen bij Comac, de studentenbeweging van de PVDA”, vertelt D’Haese. “Zij was afdelingsvoorzitter in Gent, ik in Antwerpen. Onze vergaderingen duurden soms wat langer dan gepland, en op een gegeven moment vertelde iedereen ons: ‘Nu pas een koppel?’.”

De politieke passie van D’Haese en Van Parys blijkt dus niet enkel in het parlementaire debat te liggen, maar ook in hun persoonlijke leven.

Meer
Lees meer...