Verkiezingen in Ninove: Guy D’Haeseleer wil strenger taalbeleid met meer Nederlands op straat

Guy D’Haeseleer, lijsttrekker van Forza Ninove en Vlaams Belang-lid, zet taal centraal in zijn verkiezingscampagne voor Ninove. Hij pleit voor strengere maatregelen rond het gebruik van het Nederlands in de gemeente, met als doel Franstaligen en nieuwkomers te verplichten de taal te leren. Dit onderwerp vormt de inzet van de verkiezingen, zowel in Ninove als voor de bredere strategie van Vlaams Belang.

Guy D’Haeseleer maakt geen geheim van zijn belangrijkste doelstelling: meer Nederlands op straat in Ninove. In een interview op Radio 1 benadrukt hij dat de huidige regels in het Vlaams regeerakkoord niet ver genoeg gaan. De huidige maatregel, die ouders dreigt schooltoelages te ontnemen als ze geen moeite doen om Nederlands te leren, noemt hij onvoldoende. Hij pleit voor strengere sancties: wie geen Nederlands spreekt, zou geen toegang mogen krijgen tot sociale voordelen of een sociale woning.

Een harde lijn

D’Haeseleer richt zich in het bijzonder op de Franstalige gemeenschap in Ninove, die volgens hem voor problemen zorgt. “De Ninovieters hebben genoeg van Franstalige vreemdelingen uit Brussel”, zegt D’Haeseleer. Hij stelt dat deze migranten beter aan de andere kant van de taalgrens kunnen gaan wonen, waar Frans de voertaal is.

D’Haeseleer gaat verder in op de problemen die hij ziet met nieuwkomers in Ninove. Volgens hem weigeren veel migranten Nederlands te leren en is er nood aan strengere maatregelen. “We hebben niet alleen een wortel nodig, maar ook een stok,” verklaart hij. Hij wil de druk verhogen om de taal te leren en zo de integratie te verbeteren.

Kritiek van Bart Somers

Niet iedereen is het eens met de harde taalpolitiek van D’Haeseleer. Bart Somers, Open Vld-burgemeester van Mechelen, ging in debat met hem en stelde dat het beleid van D’Haeseleer eerder uitsluiting creëert dan integratie bevordert. Volgens Somers moeten nieuwkomers inderdaad Nederlands leren, maar is de aanpak van Mechelen, waarbij mensen welkom worden geheten in sportclubs en jeugdbewegingen, veel effectiever. Hij wijst erop dat Mechelen de enige stad is waar het aantal mensen dat Nederlands als thuistaal spreekt, stijgt.

Absolute meerderheid in Ninove?

De verkiezingen in Ninove zijn ook voor de bredere strategie van Vlaams Belang van belang. In 2018 haalde Forza Ninove bijna 40 procent van de stemmen, en met een kleine stijging zou D’Haeseleer een absolute meerderheid kunnen halen en de stad alleen kunnen besturen. Voor Vlaams Belang zou dit een belangrijke overwinning zijn, aangezien andere partijen doorgaans het cordon sanitaire tegen de partij handhaven.

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken hoopt dat het cordon sanitaire binnenkort doorbroken kan worden, ook al hebben de meeste politieke partijen, waaronder N-VA, duidelijk gemaakt dat ze niet willen samenwerken met Vlaams Belang. Toch ziet Van Grieken kansen, vooral in steden als Ninove, Denderleeuw en Sint-Truiden.

Van Grieken erkent echter dat het breken van het cordon een uitdaging blijft. “Als de kaarten goed liggen, zijn er opportuniteiten,” zegt hij voorzichtig. Meebesturen blijft het uiteindelijke doel voor Vlaams Belang, zowel in Ninove als op andere plaatsen in Vlaanderen.

Meer
Lees meer...