Bart Tommelein (Open Vld) stopt met politiek na verkiezingsnederlaag in Oostende

Bart Tommelein (Open Vld) heeft besloten om een punt te zetten achter zijn politieke carrière. Zijn partij, Trots op Oostende, leed een zware nederlaag tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in Oostende. Het kartel haalde slechts 19,3 procent van de stemmen, wat hen 8 zetels in de gemeenteraad opleverde. John Crombez en zijn lijst Vooruit Plus kwamen als grote winnaar uit de bus.

Zes jaar geleden wist Bart Tommelein, toen nog met Open Vld, geschiedenis te schrijven door na 22 jaar een einde te maken aan het socialistische burgemeesterschap in Oostende. Hij vormde een coalitie met N-VA, Groen en CD&V en greep zo de burgemeesterssjerp. In de aanloop naar deze verkiezingen koos hij voor een kartel met Groen en CD&V, onder de naam Trots op Oostende.

De ambitie was duidelijk: Tommelein wilde zijn burgemeesterschap verlengen en voorkomen dat John Crombez (Vooruit Plus) het roer zou overnemen. Helaas dacht de kiezer daar anders over.

Teleurstellend resultaat voor Trots op Oostende

Het kartel van Tommelein kreeg een flinke klap te verduren. Trots op Oostende haalde slechts 19,3 procent van de stemmen, wat neerkomt op 8 zetels in de gemeenteraad. Zes jaar geleden haalden de drie afzonderlijke partijen samen nog 17 zetels. Dit verlies betekent dat de droom van een tweede termijn als burgemeester voor Tommelein voorbij is.

In reactie op het resultaat heeft Tommelein aangegeven dat hij zich volledig zal terugtrekken uit de actieve politiek. Zijn toekomstplannen zijn voorlopig nog niet bekend, maar hij hintte erop dat hij zich zal richten op andere projecten buiten de politiek.

John Crombez zegeviert met Vooruit Plus

Terwijl Tommelein zich uit het politieke toneel terugtrekt, viert John Crombez zijn overwinning. Vooruit Plus behaalde 38,7 procent van de stemmen, goed voor 18 zetels in de gemeenteraad. Hoewel dit een stevige overwinning is, heeft Crombez niet genoeg zetels om een absolute meerderheid te vormen. Er zal dus een coalitie moeten worden gevormd, mogelijk met N-VA of Trots op Oostende, die elk 8 zetels hebben. Tommelein nodigde zijn tegenstander uit om met zijn partij te onderhandelen, al zal dat dus zonder hem zijn.

Meer
Lees meer...