EU opent onderzoek naar Temu: Illegale producten op het platform onder de loep

De Europese Commissie is een onderzoek gestart naar de Chinese webshop Temu, naar aanleiding van zorgen over de verkoop van illegale producten via het platform. Dit onderzoek wordt uitgevoerd in het kader van de strenge regels die zijn vastgelegd in de Digital Services Act (DSA). De Commissie heeft Temu verzocht om uitgebreide informatie en interne documenten te overhandigen over de stappen die het bedrijf zet om de verkoop van dergelijke producten tegen te gaan.

Temu is een populaire webshop die zich richt op kortingdeals en eigendom is van het Chinese PDD Holdings. Zij moeten voor 21 oktober 2024 antwoorden op het verzoek van de Europese Commissie. De verstrekte informatie zal doorslaggevend zijn voor de verdere stappen die de EU zal ondernemen. Mogelijke sancties of maatregelen kunnen volgen als blijkt dat Temu niet voldoet aan de Europese regelgeving.

Strengere EU-regels voor online platforms

Dit is niet de eerste keer dat de Europese Commissie haar aandacht richt op Temu. In mei 2024 kondigde de Commissie al aan dat Temu onderworpen zou worden aan strengere regels, omdat het platform de drempel van actieve gebruikers had overschreden. Deze strengere controle valt onder de DSA, een Europese wetgeving die grote online platforms verplicht om meer verantwoordelijkheid te nemen voor de inhoud die op hun websites verschijnt.

Het onderzoek naar Temu kan verstrekkende gevolgen hebben, niet alleen voor het bedrijf zelf, maar ook voor andere grote e-commerceplatforms. De Digital Services Act legt online aanbieders strikte regels op om consumenten te beschermen tegen illegale goederen en schadelijke content. Platforms die zich niet aan deze regels houden, riskeren hoge boetes of andere juridische stappen.

Meer
Lees meer...