Goed slapen op het vliegtuig? Verwacht er niet te veel van


In het kort

  • Erken dat een perfecte slaap tijdens de vlucht niet altijd haalbaar of nodig is.
  • Als je de realiteit accepteert, kun je gemakkelijker ontspannen en mogelijk zelfs zonder typische hulpmiddelen in slaap vallen.
  • Je aanpak veranderen door comfort prioriteit te geven kan je kansen om uit te rusten in een vliegtuig verbeteren.

Het loslaten van starre verwachtingen over hoe slaap “zou moeten” gebeuren in een vliegtuig kan je kansen om te rusten aanzienlijk verbeteren. Deze mentale verschuiving houdt in dat je erkent dat een perfecte slaap tijdens de vlucht, compleet met oordopjes, oogmaskers en specifieke stoelopstellingen, niet altijd haalbaar of nodig is. Door deze realiteit te accepteren, kun je jezelf gemakkelijker ontspannen en mogelijk zelfs zonder deze typische hulpmiddelen wegdrijven.

De gedachte

Slaappsychologen leggen in Huffpost uit dat onze gedachten ons vermogen om te slapen sterk kunnen beïnvloeden, vooral in het vliegtuig. Als we onszelf onder druk zetten om een bepaald slaaptype te bereiken, werkt dat vaak averechts. Gedachten als “Ik moet slapen zodat ik fris ben voor mijn vakantie” of “Als ik niet genoeg slaap krijg, wordt de hele reis verpest” creëren angst en stress, waardoor het moeilijker wordt om in slaap te vallen.

Als je verwachtingen introduceert over slapen in het vliegtuig, zet je jezelf onder druk om te presteren, waardoor je hersenen een gevoel van dreiging opwekken. Dit kan leiden tot gevoelens van frustratie en angst, wat de slaap verder belemmert. Op dezelfde manier kan het vertrouwen op specifieke voorwaarden om te slapen, zoals een bepaald kussen of een bepaalde stoelindeling, averechts werken als niet aan die voorwaarden wordt voldaan.

Andere aanpak

In plaats van je te richten op het bereiken van een perfecte slaap, kun je overwegen om je aanpak te veranderen. Geef prioriteit aan comfort door oordopjes, een nekkussen en een oogmasker te gebruiken. Kleed je in laagjes om je aan te passen aan wisselende temperaturen en kies een stoel aan het raam voor een gevoel van privacy. Blijf gehydrateerd met water en vermijd alcohol en cafeïne, die slaappatronen kunnen verstoren.

Meer
Lees meer...