Nieuwe doorbraak? Diepe hersenstimulatie wordt getest als behandeling tegen alcohol- en opioïdenverslaving

Nieuwe doorbraak? Diepe hersenstimulatie wordt getest als behandeling tegen alcohol- en opioïdenverslaving
Tembela Bohle via Pexels

Een team van Britse onderzoekers start binnenkort met een opvallende proef om diepe hersenstimulatie (DBS) in te zetten als mogelijke behandeling voor zware verslavingen. De techniek, die nu al gebruikt wordt bij onder meer Parkinson en depressie, krijgt hiermee een gloednieuwe toepassing: het helpen bestrijden van alcohol- en opioïdenverslaving.

Diepe hersenstimulatie werkt met geïmplanteerde elektroden die elektrische signalen afgeven aan specifieke hersengebieden. Dat klinkt misschien futuristisch, maar het wordt al langer toegepast bij aandoeningen als OCD en Parkinson. Het idee? De elektrische impulsen helpen abnormale hersenactiviteit reguleren. En net dat kan bij verslaving een wereld van verschil maken: denk aan het onderdrukken van hunkering of het verbeteren van impulscontrole.

Onderzoekers van de Universiteit van Cambridge, de Universiteit van Oxford en het King’s College in Londen hopen met hun nieuwe onderzoek aan te tonen dat DBS ook effectief is bij verslavingsproblematiek. In hun woorden zou het zelfs kunnen werken als een “pacemaker voor de hersenen”.

Alcohol- en opioïdenverslaving blijven toenemen

De nood aan innovatieve behandelingen is groot. Alleen al in het Verenigd Koninkrijk zijn er honderdduizenden mensen afhankelijk van alcohol. Vaak gaan zulke verslavingen gepaard met andere mentale gezondheidsproblemen, waardoor conventionele therapieën onvoldoende effect hebben.

Ook de opioïdencrisis eist nog steeds een zware tol. Het aantal dodelijke overdoses ligt al jaren alarmerend hoog, wat de zoektocht naar betere behandelingen des te urgenter maakt.

Klinische proef met twaalf deelnemers

Het nieuwe ‘Brain-Pacer’-onderzoek wordt het eerste grootschalige klinische onderzoek naar het effect van diepe hersenstimulatie bij verslaving. Twaalf mensen nemen deel: zes met alcoholverslaving en zes met een opioïdenverslaving. Allen hebben minstens vijf jaar lang te maken gehad met afhankelijkheid en zijn al meerdere keren hervallen, ondanks eerdere behandelpogingen.

De elektroden worden chirurgisch ingebracht op precieze plekken in de hersenen in twee ziekenhuizen: het Addenbrooke’s Hospital in Cambridge en het King’s College Hospital in Londen.

Meer
22 min geledendoor Ulrike Vandamme
1 uur geledendoor Redactie
6 uur geledendoor Amy Therry
8 uur geledendoor Redactie
22 uur geledendoor Florian Callens
Lees meer...
02:00