Audiobooks, luisterboeken, hoorspelen je hebt er misschien al van gehoord. Die van Het Geluidshuis of de casette van Peter en de Wolf klinken bekend in de oren, maar tegenwoordig bestaan ze ook in volwassen versies. Online en in je lokale bib kan je elke bestseller in audiovorm krijgen. Maar waarom zou je een boek moeten luisteren in plaats van het te lezen?
1. Je bespaart enorm veel tijd
De uren waarin je naar een audioboek luistert, heb je je handen en ogen vrij. Je kan de was doen, afwassen, koken, lopen, wandelen, tekenen, nutteloze spelletjes spelen op je smartphone. De keuzes zijn eindeloos! Wanneer je bovendien luistert op de bus of de trein, hoef je bij het overstappen je boek niet dicht te slaan in het midden van een hoofdstuk.
2. Je rug en schouders zullen je dankbaar zijn
E-books waren al een innovatie op vlak van gewicht en ruimte besparen, maar daar had je wel een fancy e-reader of tablet voor nodig. Om van een luisterboek te genieten, heb je enkel een mp3-speler of smartphone nodig. Zo kan je wegdromen naar Middle Earth in de file.
3. Luisteren naar een boek is gewoon leuker
Sommige lezers zijn nu eenmaal niet gezegend met een uitgebreide fantasie. Daarom is het leuker om naar boeken te luisteren. Die worden vaak met evenveel inlevingsvermogen voorgelezen als ware het films. Je zou bijna denken dat het acteurs zijn in plaats van auteurs. Roy Dotrice gebruikt in de Game of Thrones-boeken voor elk personage een andere stem.
4. Audioboeken zijn veel ecologische dan hun papieren vrienden
Er worden ontzettend veel bomen gekapt om boeken te maken, die vaak zelfs niet gelezen worden. Om een audioboek te maken, heb je enkel een microfoon nodig, waarmee je bovendien nog zo’n 100 andere boeken kan inspreken.
5. Wanneer je naar een boek luistert, let je veel beter op de details
Er bestaat veel discussie over de aandacht die vergroot of verkleint wanneer je een audioboek luistert. Sommige kwatongen beweren dat je bij het luisteren naar een boek, makkelijker afgeleid bent en dus minder onthoudt. Andere spreken dan weer van een verhoging in het onthouden van details. Wanneer je bijvoorbeeld een boek opnieuw beluistert, ontdek je veel meer details. De meeste wetenschappers zijn het er wel over eens dat wanneer je luistert én leest tegelijk, je nog meer onthoudt. Je kan het misschien eens proberen met je schoolboeken?
6. Het is veel leuker om het verhaal te horen van de auteur zelf
Veel autobiografieën worden niet alleen geschreven door de verteller, maar ook ingesproken. Zo sta je nog dichter bij het verhaal. Dat geldt enkel en alleen voor de levende auteurs. Je kan natuurlijk niet verwachten dat Jim Morisson zijn eigen autobiografie heeft ingesproken. Bovendien luistert een audiobiografie veel vlotter dan een papieren versie, want de auteur vertelt echt letterlijk zijn of haar verhaal. Een aanrader is het boek Not That Kind of Girl van Lena Dunham.
7. Je stoort niemand wanneer je een audioboek leest
Je houdt van lezen, maar wil niemand anders storen door in de auto of in de slaapkamer het licht aan te steken? Plug je oortjes in, zo kan je in het donker jezelf verdiepen in de wondere wereld van Harry Potter, niemand die komt klagen over te veel licht. Wel opletten met horror en thrillers in het donker! 😉
8. Audioboeken zijn overal te vinden
Je kan ze vinden op sites als openculture.com/freeaudiobooks, luisterrijk.nl, litteratureaudio.com, bol.com en in Zweden is de app Storytel een enorm succes. Die laatste is een soort van Spotify met audioboeken. Je kan ook nog altijd analoog terecht voor cd’s in je lokale bibliotheek of boekenwinkel.
9. Wanneer je je niet kan concentreren, zijn audioboeken een handig hulpmiddel
Stel, je zit op de bus of de tram en net op het moment dat Robert Langdon zijn zoveelste puzzelstukje oplost, stapt er een bende luidruchtige tieners op. Bye bye, rustig leesmoment. Gelukkig heb je dat boek op je ipod og smartphone staan en kan je zonder afleiding het mysterie van de Da Vinci Code oplossen.
10. Door te luisteren, leer je meer dan alleen de inhoud
Audioboeken bestaan er in het Nederlands, Vlaams, Engels, Duits, Frans, Italiaans, Spaans, Zweeds, Chinees, … Dus wil je dat Franse accent perfectioneren, de uitspraak van bepaalde Engelse woorden leren of een nieuwe taal leren kennen? Lees dan een boek in audiovorm in een vreemde taal. Per bonus verrijk je nog eens je woordenschat.
11. Op een jaar verslind je veel meer boeken
Het grootste probleem dat boekenliefhebbers tegenkomen is tijdgebrek. Hun to read-lijst is van langer dan hun reeds gelezen-lijst. Zoals al gezegd kan je enorm veel tijd besparen door naar audioboeken te luisteren. Sommigen ervaren het als valsspelen, maar je kan er ook voor kiezen om 50/50 te luisteren en te lezen. Luisteren onderweg en lezen wanneer je tijd hebt op in de zon te zitten. Wees wel gewaarschuwd, want eens je bekend bent met de audioversie, wil je misschien niet meer terug.
12. Zelfs zonder ogen, kan je nu boeken lezen
Blinden luisterden natuurlijk al langer naar boeken, maar ook mensen die slechter kunnen zien luisteren boeken. Zijn je ogen soms ook moe na een lange werkdag en kan je ze maar niet openhouden? Luister dan gewoon naar een boek en geef je ogen even rust. Bovendien train je zo ook eens een ander zintuig (en hersendeel).
Dus waar wacht je nog op? Kies een boek uit je to read-list of een oud boek dat je nog eens op een totaal andere manier wilt herbeleven en laat je meeslepen naar een andere wereld door een innemende stem.