‘The Hunger Games’ krijgt nieuw boek over de editie van Haymitch

Er komt een nieuw boek in de reeks van The Hunger Games. Sunrise on the Reaping zal ons meenemen naar de 50ste editie van de Hunger Games, de editie waaraan Haymitch Abernathy zelf deelnam (en uiteindelijk won). We kennen Haymitch natuurlijk als de mentor van Katniss en Peeta.

Geweldig nieuws voor fans van The Hunger Games want vier jaar na The Ballad of Songbirds and Snakes komt er een nieuw boek in de reeks. Ook deze keer zullen we terugkeren naar een editie van de Hunger Games jaren voor de editie van Katniss, maar wel eentje met een bekend gezicht.

Sunrise on the Reaping

The Hunger Games: Sunrise on the Reaping zal ons meenemen naar de 50ste Hunger Games, aka de Second Quarter Quell. Dit is de editie waaraan Haymitch Abernathy deelnam, wat natuurlijk ook meteen verraadt wie de winnaar wordt. Daarnaast kwamen we al het een en ander te weten over het verloop van deze Spelen.

Omdat het gaat om een Quarter Quell is er dus een speciale regel. Bij deze editie werden er dubbel zoveel tributes opgeroepen. Het ging om vier tributes per District, telkens twee meisjes en twee jongens. Haymitch Abernathy was een van de twee mannelijke deelnemers van District 12 en hij won de Spelen op een bijzondere manier, die niet geapprecieerd werd door president Snow.

Doordat Haymitch gebruikmaakte van het krachtveld rond de arena, besloot president Snow om na zijn overwinning zijn familie en vriendinnetje uit te moorden. Hierdoor werd Haymitch de verbitterde man, die we kennen uit de boeken en films van The Hunger Games. Auteur Suzanne Collins laat in een statement weten dat ze zich liet inspireren door het idee van impliciete submissie van David Hume, dat samengevat kan worden als “het gemak waarop een massa zich laat leiden door een kleine groep”. “Het verhaal leent zich tot een diepere duik in het gebruik van propaganda en de macht die de mensen die de touwtjes in handen hebben. De vraag ‘echt of niet?’ wordt elke dag luider.”

18 maart 2025

Wie het nieuwe boek wil lezen, zal wel nog eventjes geduld moeten hebben. The Hunger Games: Sunrise on the Reaping zal namelijk verschijnen op 18 maart 2025, over iets meer dan negen maanden dus. Maar dat geeft ons natuurlijk wel te tijd om alle andere boeken uit de reeks nog eens te lezen ter voorbereiding.

Meer
Lees meer...