De spanning stijgt in het VTM-programma Mijn Restaurant. Na de eerste confrontatie met hun panden en de nodige feedback van de jury, staan de vier kandidaat-koppels morgen voor de ultieme vuurproef. Een generale repetitie voor twintig gasten, inclusief de jury, zal bepalen of de deuren van hun droomzaak open mogen, of voorlopig gesloten blijven.
Na veertien jaar afwezigheid keerde Mijn Restaurant dinsdag bij VTM terug op televisie. Omdat het programma twee keer per week te zien, is gaat het ook snel in de restaurants. Donderdag staat de generale repetitie al op de agenda, en die is van levensbelang voor de duo’s.
De juryleden Marc Coucke, Marcelo Ballardin, Sarah Renson en Shannah Zeebroek schuiven aan voor een testdiner dat het lot van de kandidaten bezegelt. Gastheer Wim Opbrouck windt er geen doekjes om: “Alles moet kloppen, van de gastvrijheid tot de gastronomie. Zit het niet goed, dan blijven de deuren dicht. De jury beslist. Dus: it better be good!”
Vier unieke concepten
Voor de kandidaten is het een race tegen de klok. Menu’s worden nog bijgeschaafd, personeel wordt gezocht en de interieurs zijn nog niet af. De druk is immens, want de concepten zijn ambitieus.
In Antwerpen willen Jonas en Maarten (Vonk) overtuigen met een vurige keuken waarin vlees de hoofdrol speelt. In Kortrijk serveren Aristide en Charlotte (Lucien) Vlaamse klassiekers met een moderne twist, geïnspireerd door opa Lucien. Lauranne en Ruslan (Datcha) gaan in Gent voor een vegetarisch topgastronomie met geredde groenten. In Genk, ten slotte, mikken Alessio en Olivier (MYN) op een zuiderse fusionkeuken vol Italiaanse flair.
Strenge jury
Tijdens de generale repetitie reist de jury van stad tot stad, op zoek naar lichtpunten én pijnpunten. De feedback is, zoals verwacht, ongezouten. De kloof tussen ideaal en realiteit blijkt groot. “Voor een snelle lunch ga ik hier niet komen, twee uur is lang”, zucht Marc Coucke kritisch.
Beginnersfouten worden genadeloos afgestraft. “Dat is not done hé! Op het menu verse frieten zetten en dat dan niet geven,” merkt Marcelo Ballardin scherp op. Terwijl sommige gerechten op applaus onthaald worden, zorgen andere voor diepe teleurstelling: “Ik word hier triestig van.”
De spanningen lopen hoog op, zelfs zo hoog dat de kandidaten de jury vermanen:. “Hey boomer, geen gsm aan tafel hé!”, klinkt het, al wordt die opmerking niet helemaal goed onthaald.
