Voor de Vlaamse toerismesector was 2017 een recordjaar. Het aantal bezoeken aan ons land en overnachtingen kenden een ernstige dip in 2016 na de aanslagen in Brussel, maar dat is nu achter de rug. Vorig jaar genereerde de sector bijna miljoen meer toeristische inkomsten dan in 2016. Dat is beter dan het recordjaar 2015. En dat hebben we vooral te danken aan buitenlandse toeristen.
Er kwamen vorig jaar 8 procent meer toeristen naar België dan in 2016. Dat is 2 procent meer dan in het vorig recordjaar 2015. Dat laat Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) weten in een persbericht.
Er werd in 2017 maar liefst 12,8 miljoen euro geregistreerd. Dat komt vooral door de terugkeer van toeristen uit het buitenland. Zo steeg het aantal buitenlandse toeristen vorig jaar tegenover 2016 met 13 procent.
Dat is veel, aangezien het Europese gemiddelde voor buitenlands toerisme op 11 procent staat. En daar horen dus ook vakantielanden bij zoals Spanje, Frankrijk, Italië, Portugal en Malta.
Vlaams Toerisme zette in 2017 nieuw record neer @toerisme_vla https://t.co/fXmKLsuXK4
— Ben Weyts (@BenWeyts) 15 april 2018
Pro-Catalaanse protestmars als verklaring
In 2017 was er sprake van zo’n 30,7 miljoen hotelovernachtingen. Dat is 6 procent of 1,6 miljoen meer dan in 2016. Ook in die subsector boomen vooral de boekingen van buitenlandse toeristen. We zien een stijging van 11 procent vergeleken met 2016.
Vooral in juli en augustus en in het najaar kwamen de buitenlandse toeristen naar Vlaanderen. Het groot aantal boekingen in december zou verklaard kunnen worden door de pro-Catalaanse protestmars in Brussel.
Brazilianen en Russen in opmars
Uit zowat alle Europese landen komen er meer mensen naar ons land. De uitschieters zijn Hongarije (+ 37 procent), Zwitserland (+ 16 procent) en Duitsland (+ 14 procent). De opvallendste stijgingen buiten Europa zijn Brazilië (+ 48 procent) en Rusland (+ 34 procent).
Weyts tevreden
Weyts laat weten dat hij tevreden is met de tendens: “De moeilijke periode is voorbij: we groeien weer fors, dankzij het harde werk van Toerisme Vlaanderen en vooral de toeristische sector zelf. We zijn niet bij de pakken blijven zitten en hebben niet gepanikeerd.”
“Na de aanslagen van 22 maart 2016 zijn we beginnen timmeren aan een herstelstrategie. Daarin hebben we vooral gefocust we op onze Vlaamse troeven, waaronder onze gastronomie, ons kunstpatrimonium en onze wielercultuur. Die veerkracht werpt nu zijn vruchten af.”