Meer dan 11.000 wetenschappers waarschuwen voor “klimaat-noodgeval”

Dat de klimaattoestand er niet al te best aan toe is, horen we vanuit alle hoeken van de wereld. Wetenschappers doen er nu nog een schepje bovenop en waarschuwen voor een echt noodgeval. Als we nog kans willen maken op een duurzame toekomst, is het dringend tijd voor verandering.

Veertig jaar geleden is het al, dat er voor het eerst een wereldwijde klimaattop georganiseerd werd. Het probleem in Genève in 1979? Een té grillig en koud klimaat. Nu, veertig jaar later, is dat probleem volledig omgeslagen. En om dat te benadrukken, publiceerden 11.000 wetenschappers samen een waarschuwing.

Samenleving veranderen

Het statement werd gepubliceerd in BioScience. Het is een waarschuwing die tientallen wetenschappers samen geschreven hebben en die meer dan 11.000 andere wetenschappers steunen. Die komen vanuit alle hoeken van de wereld, uit 153 landen, om precies te zijn.

De klimaatcrisis is namelijk een noodgeval aan het worden: ze is ernstiger dan aanvankelijk gedacht en ze evolueert ook veel sneller dan verwacht. Een klimaatcrisis van dat kaliber is volgens de wetenschappers een rechtstreekse bedreiging voor de natuurlijke ecosystemen en het lot van de mensheid.

Wat ze zeggen is simpel: als we nog kans willen maken op een duurzame toekomst, dan moeten we de samenleving grondig veranderen. Het gaat dan vooral om de manier waarop die werkt en waarop die omgaat met natuurlijke ecosystemen.

Vitale functies van de klimaatcrisis

William Ripple is professor aan de Oregon State University en de hoofdauteur van het statement. Wat hem daartoe aangezet heeft, zijn de extreme weersomstandigheden die hij heeft meegemaakt in de Verenigde Staten.

Hij hoopt dat z’n waarschuwing ervoor zorgt dat er een lijst indicatoren opgesteld wordt van vitale functies van de klimaatcrisis. Het gaat om zowel de oorzaken ervan als de gevolgen. Het statement gaf zelf ook een aanzet.

In de gaten houden

Er is heel wat aan de hand dat niet goed is voor het klimaat. Denk maar aan de wereldbevolking, die steeds groter wordt en die zich ook steeds vaker met het vliegtuig verplaatst. Bovendien eet die te grote bevolking ook te veel vlees en moet die bossen kappen om te kunnen wonen en eten.

Volgen Thomas Newsome, één van de auteurs van de waarschuwing, moeten we daarnaast ook nog andere zaken in de gaten houden. Het gaat onder andere om ons energieverbruik, de economische verliezen die door de extreme weersomstandigheden veroorzaakt worden en het globale BNP.

Stappen vooruit

Niet alles is slecht, dat zeggen de wetenschappers ook. We hebben al een paar stappen in de goede richting gezet. Denk bijvoorbeeld aan de manier waarop we inzetten op groene energie en dus fossiele brandstoffen links proberen te laten liggen.

De prijs van koolstof is ook enorm gestegen, waardoor we die brandstof veel minder gaan gebruiken en dus veel minder gaan uitstoten. Bovendien is het de dag van vandaag ook veel minder de gewoonte om gigantisch grote gezinnen te hebben. Het aantal kinderen per vrouw is dan ook enorm gedaald, en da’s een goed begin om de overbevolking tegen te gaan.

Meer
Lees meer...