Povere opkomst voor 23ste klimaatmars: 600 klimaatspijbelaars in Brussel en 100 in Gent

twitter

Zo’n 600 klimaatspijbelaars hebben in Brussel meegelopen in de 23ste klimaatmars van Youth for Climate. In Gent kwamen zo’n 100 jongeren opdagen. Ook leden van Extinction Rebellion, Workers for Climate, Teachers for Climate en de politieke partijen PVDA en Groen liepen mee.

De klimaatmarsen lokken steeds minder deelnemers, maar een harde kern blijft misnoegd over het klimaatbeleid van de regeringen. Zo klonken vandaag in Brussel en Gent opnieuw slogans als ‘De planeet is te heet, de regering doet geen reet’, ‘What do we want? Climate justice! When do we want it? Yesterday!’ en natuurlijk ‘On est plus chaud que le climat’. Dat melden onder andere de Mediahuis-kranten.

Ook de Grootouders voor het Klimaat liepen mee, net als leden van Extinction Rebellion, Workers for Climate, Teachers for Climate en de politieke partijen PVDA en Groen.

Matige opkomst

Hilde Crevits (CD&V), de vorige Vlaamse minister van Onderwijs, zei in het voorjaar nog dat ze begreep dat jongeren meelopen in de klimaatmarsen. Tegenwoordig klinkt er een heel ander geluid in de Vlaamse regering. Zo zei Zuhal Demir (N-VA), de nieuwe Vlaamse minister van Justitie, Omgeving, Energie en Toerisme, onlangs dat het voor haar “welletjes” geweest is met “de straatprotesten”: “We hebben het nu wel begrepen. Ik hou niet van doemdenken. Dat helpt ons niet vooruit.”

In het Vlaams regeerakkoord staat wel dat Vlaanderen streeft naar een vermindering van 80 procent van de broeikasgassen tegen 2050.

Toch komen er de jongste tijd veel minder jongeren opdagen voor de klimaatmarsen. Youth for Climate stelt dat het voor hen “steeds moeilijker om op straat” is. “De Vlaamse regering zegt bijvoorbeeld dat ze spijbelen harder wil aanpakken”, klinkt het. “Jongeren worden bang en vooral moe. Ze zien dat er te weinig verandert en daar worden ze pessimistisch van. Wij willen het omgekeerde uitstralen, wij willen laten zien dat we hoopvol moeten zijn.”

Acties in Vlaanderen

Ook in Gent was er vandaag een klimaatbetoging. Het stadsbestuur had die nochtans verboden omdat Gent zijn politie nodig heeft voor de Europese voetbalwedstrijd van AA Gent vanavond. Toch kwamen er zo’n honderd jongeren op straat. Zolang zij niet door de straten wilden trekken en aan de Stadshal bleven, liet de politie hen begaan.

In Antwerpen hebben activisten van Youth for Climate en Students for Climate afgelopen nacht in de historische binnenstad slogans als “declare climate emergency” en “stop fossil fuel subsidies” geklad op monumenten met afwasbare krijtspray.

Gesponsorde artikelen