Aangepaste versie AstraZeneca kan eind 2021 ingezet worden tegen coronavarianten

In een interview met een Oostenrijks dagblad heeft de Oostenrijkse country manager van AstraZeneca laten weten dat het farmabedrijf tegen eind 2021 een aangepaste versie van het coronavaccin kan klaar hebben die ingezet kan worden tegen varianten van het coronavirus.

Sarah Walters, country manager van AstraZeneca in Oostenrijk, zei in een interview met het dagblad Kurier dat de studies die aantonen dat het vaccin minder doeltreffend is tegen varianten van het coronavirus, zoals de Zuid-Afrikaanse variant, te klein zijn om definitieve conclusies te trekken.

Aanpassingen vaccin

‘Ondertussen zijn AstraZeneca en de Oxford University begonnen met aanpassingen aan het vaccin om de Zuid-Afrikaanse variant te kunnen bestrijden. Wij verwachten dat de aangepaste versie tegen het einde van het jaar klaar zal zijn, mocht het nodig zijn’, aldus Walters.

Walters erkent in het interview dat de verdeling van het AstraZeneca-vaccin niet feilloos is verlopen. ‘De complexiteit van het vaccin en de enorme vraag waren enkele uitdagingen die wij de afgelopen maanden hebben moeten trotseren’, klinkt het in het interview.

‘We moesten werken zonder een voorraad in reserve te houden. Daardoor konden we onverwachte gebeurtenissen niet opvangen’, gaat ze verder. ‘We zijn ervan overtuigd dat we onze belofte om dit jaar 300 miljoen dosissen aan de Europese Unie te leveren, zullen nakomen.’

Bloedklonters

Intussen hebben verschillende landen, waaronder België, beslist om het AstraZeneca-vaccin enkel toe te dienen aan mensen ouder dan 55 of 60 jaar omdat er een (zeer klein) risico bestaat op bloedklonters. Vorige week stelde het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) nog dat er een mogelijke link zou zijn tussen het AstraZeneca-vaccin en bloedstollingsverschijnselen.

Volgens het EMA zijn de voordelen van een vaccinatie wel veel groter dan de nadelen wanneer u geen vaccin krijgt. Sommige landen, zoals Australië, zijn weliswaar volledig of gedeeltelijk gestopt met het vaccin toe te dienen. Ook in Azië herbekijken verschillende landen hun vaccinatiestrategie.

Meer
Lees meer...