Aanslagen 22 maart herdacht: nieuwe slachtoffermuur in Maalbeek en ‘Amazing Grace’ in Zaventem

Aanslagen 22 maart herdacht: nieuwe slachtoffermuur in Maalbeek en ‘Amazing Grace’ in Zaventem

Op de luchthaven van Zaventem en in het metrostation van Maalbeek is een minuut stilte gehouden om de aanslagen van 22 maart 2016 te herdenken. Het is vandaag drie jaar geleden dat de terreurdaden, waarbij 32 mensen omkwamen, plaatsvonden. De namen van de slachtoffers werden afgeroepen. Bovendien zit het gerechtelijk onderzoek na bijna drie jaar in een eindfase. Het proces tegen de aanslagplegers gaat vermoedelijk in 2020 van start.

Zowel op de luchthaven van Zaventem als in het metrostation van Maalbeek, de locaties waar de terroristen drie jaar geleden toesloegen, werden vanmorgen herdenkingen georganiseerd. Zo meldt de VRT. Dat gebeurde op initiatief van de federale regering, de MIVB, Brussels Airport en de slachtofferverenigingen Life 4 Brussels en V-Europe. De namen van de slachtoffers werden afgeroepen en er werd een minuut stilte gehouden. Op de luchthaven werd ook de christelijke hymne Amazing Grace gezongen.

In Zaventem wordt nog een bezinningsmoment gehouden aan de Memorial Garden, de herdenkingsplaats waar het iconische kunstwerk flight in mind staat, dat voor de aanslagen in de vertrekhal gevestigd was.

Muur in Maalbeek

In Maalbeek hielden slachtoffers en naasten speeches. De ceremonie werd geopend door MIVB-woordvoerster An Van Hamme. Ze onthulde een nieuwe muur met de namen van de overledenen. “Drie jaar geleden lieten 16 mensen hier het leven”, zei Van Hamme. “Hun namen werden op de muur in het metrostation geschreven, zodat ze altijd in onze gedachten blijven en uit eerbetoon voor alle slachtoffers.”

Proces wellicht in 2020

Het proces van de aanslagen van 22 maart 2016 zal vermoedelijk in 2020 plaatsvinden, maar helemaal zeker is dat nog niet. Momenteel loopt het gerechtelijk onderzoek naar de terreurdaden nog steeds. Op 22 maart 2019 kwamen 32 mensen om op de luchthaven en in de Brusselse metro. Zo’n 340 personen raakten gewond. Het grootste deel van de verdachten die nog leven, zit nog altijd in voorlopige hechtenis. Na bijna drie jaar zit het onderzoek in een eindfase. Er moeten nog een honderdtal onderzoeksdaden uitgevoerd worden. Het proces zou minstens een half jaar duren.

Dit was de herdenking in Zaventem:

Gesponsorde artikelen