Academy nodigt 819 nieuwe leden uit om te stemmen op Oscars, met nadruk op diversiteit

Het stemorgaan van de Oscars heeft 819 nieuwe leden uitgenodigd om lid te worden van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Daarbij gaat extra aandacht naar diversiteit. De ‘klas van 2020’ bestaat namelijk voor 45 procent uit vrouwen, voor 36 procent uit etnisch of raciaal ondervertegenwoordigde gemeenschappen en voor 49 procent uit mensen met een andere nationaliteit.

Net als veel andere awards krijgen ook de Oscars vaak kritiek dat ze te weinig diversiteit belonen. Om dat probleem te verhelpen besloot de Academy of Motion Picture Arts and Sciences enkele jaren geleden om heel wat nieuwe stemgerechtigden uit te nodigen om lid te worden. Op die manier zijn er de voorbije drie jaar zo’n 2.000 nieuwe stemgerechtigden bijgekomen, op een totaal van meer dan 8.000.

Parasite

Bij die nieuwe leden is extra aandacht voor mensen met een niet-witte huidskleur, vrouwen en diverse leeftijdscategorieën. Die koerswijziging zorgde er mede voor dat met Parasite van regisseur Bong Joon-ho vorig jaar voor het eerst een niet-Engelstalige film de Oscar voor beste film won.

Dit jaar is de vraag voor meer diversiteit – naar aanleiding van de vele Black Lives Matter-manifestaties wereldwijd – alleen maar gestegen. En de Academy heeft daaraan gehoor gegeven. Van de 819 uitgenodigden is 45 procent vrouwelijk. 36 procent van hen heeft een niet-witte huidskleur. In sommige categorieën, zoals acteurs en actrices, vormen vrouwen en mensen met een niet-witte huidskleur zelfs de meerderheid.

Bijna de helft van hen (49 procent) heeft niet de Amerikaanse nationaliteit. In totaal komen de nieuwe leden uit maar liefst 68 landen. De indrukwekkende prestatie van Parasite, goed voor vier Academy Awards vorig jaar, zorgt bijvoorbeeld voor een stevige Zuid-Koreaanse delegatie. Zo kregen vijf leden van de cast en zeven mensen uit de crew een uitnodiging voor de Academy.

Bekende namen

Tussen de 819 mogelijke nieuwe leden komen we nog heel wat andere bekende namen tegen. Zo kregen onder andere Awkwafina (The Farewell, Crazy Rich Asians), Zendaya (Spider-Man: Far from Home, The Greatest Showman), Cynthia Erivo (Harriet, Widows), Florence Pugh (Little Women, Lady Macbeth), Olivia Wilde (Meadowland, Rush), Eva Longoria (Overboard, Harsh Times), Matt Reeves (Dawn of the Planet of the Apes, Cloverfield) en Lulu Wang (The Farewell, Posthumous) een uitnodiging.

De uitgenodigden zijn overigens niet automatisch lid. Daarvoor moeten ze de eerste de uitnodiging aanvaarden, iets wat zo goed als altijd gebeurt.

Meer
Lees meer...