‘Parasite’: 20 dingen die je nog niet wist over de grote winnaar van de Oscars

De grote verrassing van de Oscars dit jaar was zonder twijfel het Zuid-Koreaanse Parasite. De film van regisseur Bong Joon-ho wist vier van z’n zes nominaties te verzilveren. En dat was zeker niet onterecht, want de film zit vol met symbolieken. Dat en nog enkele leuke weetjes vind je hier.

1. Parasite is de eerste Koreaanse film die een Oscar wint

Parasite heeft op de 92ste editie van de Oscars geschiedenis geschreven voor Zuid-Korea. Nooit eerder won een film uit het land een Oscar. Het is zelfs de eerste Zuid-Koreaanse film ooit die een nominatie in de wacht weet te slepen. En Parasite ging meteen met vier stuks naar huis, die voor Beste internationale film, Beste originele scenario, Beste regisseur en Beste film.

2. Het is de eerste niet-Engelstalige film die de Oscar voor Beste film wint

Het werd niet enkel een overwinning voor de Koreaanse film, maar ook voor de niet-Engelstalige film in het algemeen. Parasite is namelijk de allereerste niet-Engelstalige film die met de Oscar voor Beste film naar huis gaat. Roma kwam vorig jaar dichtbij, maar moest toen de duimen leggen voor Green Book.

3. Parasite is (gedeeltelijk) gebaseerd op het leven van regisseur Bong Joon-ho

Toen Bong Joon-ho jong was, gaf hij bijles wiskunde aan de zoon van een rijk gezin. In een interview met Variety gaf hij daarover meer uitleg. “Ik nam inspiratie van de verschillende mensen rondom me: zij die rijk zijn, zij die arm zijn. Ik was (voor Parasite, red.) geïnspireerd door de mensen die ik in het dagelijkse leven tegenkom.

4. Parasite ging oorspronkelijk The Décalcomanie heten

Voor Bong Joon-ho voor de titel Parasite ging, luisterde de film naar de naam The Décalcomanie. Dat is een term uit de schilderkunst, maar hij heeft ook een sterke link met de verhaallijn van Parasite.

In een interview met The Hollywood Reporter legt Bong Joon-ho uit waarom die titel bij de film past. “Décalcomanie betekent dat je een beeld maakt met inkt of iets anders op papier. Vervolgens plooi je het papier zodat het beeld gereflecteerd wordt op de andere kant. Dat concept inspireerde me. Wanneer je kijkt naar het eindresultaat van een décalcomanie, dan lijken de twee kanten op het eerste zicht identiek. Maar wanneer je er van dichterbij naar kijkt, dan zijn ze niet helemaal hetzelfde. Dit vertelt iets over de twee families. Ze lijken op elkaar en lijken zelfs identiek, maar dat zijn ze niet.”

5. Choi Woo-sik, Park So-dam en Song Kang-ho accepteerden hun rol voor ze wisten waar de film over zou gaan

Drie van de hoofdrolspelers, Choi Woo-sik (Ki-woo), Park So-dam (Ki-jung) en Song Kang-ho (Ki-taek), tekenden al voor hun rol nog voor ze ook maar iets over de film wisten. Woo-sik werkte eerder al samen met Bong Joon-ho voor de film Okja (te bekijken op Netflix) en Kang-ho was te zien in de films Memories of Murder, The Host en Snowpiercer van de regisseur. De twee gaven dus hun blind vertrouwen voor dit project.

6. Als Song Kang-ho niet akkoord ging, was Parasite er niet geweest

In een interview liet Bong Joon-ho weten dat hij enorm nerveus was toen hij Song Kang-ho vroeg voor Parasite. “Hij is zo’n geweldige acteur. Ik was bang dat hij het script niet goed zou vinden. Als hij het script geweigerd had, dan had ik alles stopgezet. Er was geen alternatief mogelijk, enkel hij kon die rol spelen.

7. Lee Jeong-eun speelde een varken in een vorige film van Bong Joon-ho

Lee Jeong-eun is in Parasite te zien als de huishoudster van de familie Park. Maar ook voor haar was het niet de eerste samenwerking met regisseur Bong Joon-ho. Zij leende namelijk haar stem aan het varken Okja in de gelijknamige film uit 2017.

8. Hoogteverschillen spelen een belangrijke rol in Parasite

https://www.youtube.com/watch?v=_3nVYYw3AvQ

In Parasite zijn de niveaus belangrijk. Zo woont de familie Kim op een laag deel van de stad en zelfs half onder de grond. De familie Park daarentegen woont op het hoogste deel van de stad. Het zijn verwijzingen naar de sociale klasse van de twee families. De Parks zitten comfortabel en hoog, de Kims zitten tegen de grond.

Dit contrast wordt pijnlijk duidelijk tijdens de storm. Voor de familie Park is dit niet meer dan een vroegtijdig einde van hun kampeeruitstapje, voor de familie Kim is het een ramp. De dag na de storm is de moeder des huizes bij de familie Park zelfs blij dat de regen de lucht heeft opgeklaard, terwijl de familie Kim bijna alles kwijt is. Een schrijnend contrast dat de gigantische kloof tussen arm en rijk aantoont.

9. Water speelt ook een belangrijke rol in de film

https://twitter.com/vousmevoyez/status/1226895646289846273

In de scène waarin de familie Kim tijdens de regenstorm naar huis gaat, speelt water een belangrijke rol. Op het filmfestival van Toronto legde Bong de symboliek daarachter verder uit. “Water stroomt van de top naar de bodem en ik denk dat dat het tragische en triestige element van de film is. Water stroomt van de rijken naar de armen, het stroomt nooit in de andere richting.”

10. De volledige wijk van de familie Kim is gebouwd in een watertank

https://www.youtube.com/watch?v=yN3JlIbA-a0

Om de scène van de overstroming goed te kunnen overbrengen, werd de volledige buurt van de familie Kim gebouwd in een watertank.

11. De eerste verdieping van de familie Park bestaat niet echt

Villa Parasite
YouTube HanCinema

Ook voor het huis van de familie Park werd CGI gebruikt. Op de villa, die speciaal voor de film gebouwd werd, was er namelijk geen eerste verdieping. Deze werd er nadien digitaal op geplaatst.

12. Ram-don is uitgevonden voor de film

Ram-don, het gerecht dat Yeon-kyo (Jo Yeo-jeong) wil eten wanneer hun familie-uitje verstoord wordt door de regen, werd uitgevonden voor de film. Het wordt wel gegeten in Zuid-Korea, maar dan luistert het naar de naam Jjapaguri. Dat is de combinatie van de twee merknamen van de noedels die gebruikt worden, maar wil voor buitenlanders natuurlijk niet veel zeggen. Daarom werd de term Ram-don verzonnen voor de film.

13. Seoul University is bewust fout vertaald

Wanneer Ki-jung een diploma vervalst, zegt haar vader Ki-taek: “Heeft Oxford een master in documentvervalsing?” Althans, dat is wat de ondertiteling zegt. In het Koreaans zegt Ki-taek namelijk “Heeft Seoul University een master in documentvervalsing. Maar voor het internationale publiek van de film is Oxford een bekendere en meer prestigieuze bijklank. Daardoor kozen de vertalers van de film voor Oxford.

14. Er zit een andere fout bewust nog in de film

Fout Parasite
Parasite

Wanneer de familie Kim zich verschanst in de villa van de familie Park eet Ki-Jung beef jerky in de zetel. Maar het ene shot heeft ze het zakje in haar linkerhand, het volgende in haar rechter. Bong Joon-ho heeft dit met opzet in de film gelaten zodat kijkers het zouden ontdekken.

15. De melodie van de “Jessica Song” is een bekend deuntje in Zuid-Korea

Het liedje dat Ki-jung zingt om haar rol als Jessica te onthouden, is eigenlijk een bekend ezelsbruggetje in Zuid-Korea dat vaak gebruikt wordt door kinderen.

16. De lamp die bestuurd wordt door Geun-se vanuit de kelder heeft een diepere betekenis

Geun-se, de man van de huishoudster van de familie Park, leeft al jarenlang in de kelder van de luxevilla. Hij bestuurt van daaruit de lampen boven de trap van de familie Park. De rijke familie denkt dat de lampen met een bewegingssensor werken en stellen zich verder geen vragen bij deze luxe.

Deze lampen zijn een metafoor voor de handenarbeid die in heel wat producten gestoken wordt. Arbeid die door consumenten, zoals de familie Park, vaak vergeten wordt.

17. De scène met de perzik is gebaseerd op Hitchcock

https://www.youtube.com/watch?v=fshGFgE8dKg

Iedereen die Parasite heeft gezien, is het er waarschijnlijk wel over eens dat een van de sterkste scènes uit de film de scène met de perzik is. In die scène voert de familie Kim hun sterk uitgewerkte plan uit om de huishoudster weg te krijgen.

Hitchcock Parasite
Parasite

In vijf minuten tijd krijgen we het idee, de voorbereiding en de uitvoering van het plan te zien. De manier waarop de scène gefilmd is, werd geïnspireerd door de montagestijl van Hitchcock. De legendarische regisseur krijgt dan ook een kleine cameo in de scène als een foto op een boek.

18. Parasite is gemonteerd met een gedateerde versie van Final Cut Pro

Parasite was genomineerd voor de Oscar voor Beste montage, maar die award wordt bijzonder als je weet hoe de film gemonteerd werd. De montage van Parasite was in handen van Yang Jin-mo. Hij monteerde de film op zijn gedateerde versie van Final Cut Pro. Specifiek ging het om de versie Final Cut Pro 7, die al 11 jaar oud is. Zo zie je maar dat je voor een Oscarnominatie niet de duurste technologie nodig hebt.

19. Choi Woo-sik zong een nummer van de soundtrack in

Choi Woo-sik, de acteur die Ki-woo speelt in Parasite, verzorgde een nummer van de soundtrack. Het gaat om het nummer dat te horen is tijdens de aftiteling van de film. Het nummer heet 소주 한 잔 Soju One Glass en de tekst werd geschreven door regisseur Bong Joon-ho.

20. De tekst van dat nummer van de aftiteling geeft meer duidelijkheid over het einde van Parasite

https://www.youtube.com/watch?v=aB2cIRD_lIw

Het einde van Parasite komt voor sommigen verwarrend over. Op het einde van de film vindt Ki-woo zijn vader, die hem met morse vertelt dat hij nu in de kelder van het voormalige huis van de familie Park woont. Ki-woo schrijft vervolgens een brief aan zijn vader waarin hij belooft dat hij genoeg geld zal verdienen om het huis te kopen.

Vervolgens zien we dat ook echt gebeuren, waarna de film toch weer eindigt met Ki-woo in hun half-ondergrondse huis. Wie Koreaans verstaat had door het nummer tijdens de aftiteling kunnen leren wat er nu echt aan de hand is. In dat nummer zingt Choi Woo-sik namelijk dat Ki-woo 564 jaar nodig zou hebben om genoeg geld te sparen om het huis te kopen en dat hij zijn belofte dus waarschijnlijk nooit zal kunnen waarmaken.

Meer
Lees meer...