Alcohol, eten, kostuums en… vrouwen dragen? Over de hele wereld geven mensen een bizarre en vrolijke draai aan de bloedserieuze sportevenementen die marathons en wedstrijden zijn. Ga met ons mee op ontdekkingstocht langs de gekste wedstrijden ter wereld.
Hardlopen over lange afstanden is een sportieve prestatie die velen associëren met maandenlange, zware training, spierpijn en een indrukwekkende ademhalingstechniek. Een marathon lopen is geen grap – behalve als het dat wel is.
Over de hele wereld hebben sportliefhebbers manieren gevonden om hardloopwedstrijden om te toveren tot een vrolijk, en vaak ronduit vreemd, evenement. Soms draait het om verkleedpartijen, soms om een twist aan culturele tradities, en vaak om alcohol.
Rennen en drinken in Zuid-Afrika
De Cape Wine Marathon is een jaarlijks evenement dat de rijke wijncultuur en het schilderachtige landschap van de Kaapse Wijnlanden van Zuid-Afrika viert. Deelnemers rennen door met wijngaarden bedekte heuvels en historische stadjes, omringd door een bergachtig decor. Het parcours voert langs 12 historische wijngaarden waar hardlopers wijn kunnen proeven (en veel water krijgen) en kunnen genieten van gastronomisch eten. Je kunt kiezen uit een halve marathon of een parcours van 5 of 10 kilometer.
Hardlopers en toeschouwers worden aangemoedigd zich te verkleden, met elk jaar een ander thema. Prijzen zijn er voor de snelste lopers én voor de beste kostuums – dus je moet echt je best doen om indruk te maken.
Je hoeft niet eens te rennen om wijn te proeven: toeschouwers kunnen zich vermaken in het startdorp met livemuziek en culinaire festiviteiten.
Vanaf hier gaat het alleen maar bergafwaarts
Sommigen noemen het “de gevaarlijkste race ter wereld” – en als je de cijfers ziet, begrijp je waarom. De Gloucestershire Cheese Rolling Race op Cooper’s Hill kent ongeveer 333 blessures per 1.000 deelnemers, waaronder gebroken enkels en hersenschuddingen.
Bijna elk jaar sinds de eerste editie in 1823 raakt ongeveer een derde van de deelnemers flink gewond, alleen maar om als eerste het zeven-ponds Double Gloucester-kaaswiel van de beruchte Cooper’s Hill te vangen.
Dit jaar waren er zeven adrenalinevolle races, met zowel veteranen als nieuwkomers die meededen aan deze roekeloze traditie. Eva, 20 jaar, uit Londen, won de vrouwenrace bergafwaarts, ondanks dat ze toegaf dat ze niet van kaas houdt en zich weinig van haar val kan herinneren – behalve dat ze haar hoofd beschermde tijdens het tuimelen. Lokale held Luke Briggs, verkleed als Superman, won een van de mannenraces en droeg zijn overwinning op aan zijn vader, een voormalig kampioen.
Amerika’s Dino Dash
Voor dit vrolijke evenement trekken deelnemers dinosauruspakken aan, meestal opblaasbare T-Rex-kostuums, voordat ze gaan rennen. De race begon in 2017 als een teambuildingactiviteit van een ongediertebestrijdingsbedrijf, maar kreeg veel aandacht toen video’s van T-Rex-renners bij verschillende evenementen en virale uitdagingen op sociale media verschenen. Deze filmpjes gingen razendsnel rond en inspireerden soortgelijke evenementen in andere landen, waaronder Japan.
Terwijl de meer alcoholische wedstrijden op deze lijst duidelijke leeftijdsgrenzen hebben, is deze race voor iedereen toegankelijk.
India en Finland nemen de vrouw mee
Bhaaryaasametham-rennen is een unieke traditie uit de Indiase deelstaat Kerala. De term Bhaaryaasametham betekent “met de echtgenote” in het Malayalam, de taal van Kerala. In deze aandoenlijke traditie doen getrouwde stellen samen mee aan hardloopevenementen, als symbool voor hun gezamenlijke levenspad. Maar de echte race gebeurt niet zij aan zij. De man draagt zijn vrouw op de schouders terwijl hij naar de finish sprint. De meer competitieve races hebben zelfs officiële regels, waaronder dat de vrouw minstens 50 kg moet wegen.
Deze vreemde race is internationaal veel gebruikelijker dan je zou denken, maar wordt vooral in Finland gevierd, waar de traditie een dubieuze oorsprong heeft. Velen geloven dat het vrouwen dragen is ontstaan uit de verhalen van Ronkainen de Rover, wiens bende vrouwen ontvoerde om ze te huwen, en ze op hun schouders meenam. De duistere geschiedenis ten spijt, is het evenement tegenwoordig een vrolijke bedoening met alcohol, kostuums en entertainment. De prijs voor de winnaar? Het gewicht van de vrouw in bier.
Wales, waar mannen tegen paarden rennen
Heb je ooit gedacht dat je, als je echt je best doet, sneller zou kunnen zijn dan een paard? De jaarlijkse marathon in Llanwrtyd Wells, Wales, draait precies om die vraag. Deelnemers, zowel mensen als paarden, leggen een slopend parcours van 35,4 kilometer af over heuvels, beekjes en bossen.
Het evenement ontstond naar verluidt in 1980, toen Gordon Green, een lokale kroegbaas, twee mannen hoorde ruziën in de Neuadd Arms Pub. Een van hen beweerde dat mens en paard over een lange afstand evenveel kans maken. Green besloot er een uitdaging van te maken, die sindsdien elke juni wordt gehouden.
De eerste keer dat een mens won van een paard was in 2004, toen Huw Lobb de prijs van £25.000 (ongeveer €29.824) mee naar huis nam. Sindsdien is de marathon nog enkele keren door een mens gewonnen, door Florian Holzinger in 2007, Ricky Lightfoot in 2022 en Daniel Connolly in 2023.
Traditie en liefdadigheid bij China’s draagstoelrace
Deze race is ontstaan uit de oude Chinese gewoonte om draagstoelen te gebruiken om hoogwaardigheidsbekleders te vervoeren en heeft zich ontwikkeld tot een spannende en competitieve sport. De race wordt jaarlijks gehouden in Hongkong, en vindt zijn oorsprong in de vroege jaren 70, toen David Newbery een evenement wilde creëren dat liefdadigheid, sport en het verleden van Hongkong combineerde. De inspiratie kwam van het historische gebruik van draagstoelen in de stad tijdens het koloniale tijdperk, toen ze een veelgebruikt vervoermiddel waren voor de rijken.
Sinds 1975 huren deelnemers hun eigen draagstoel en rennen meestal in teams van acht, met één passagier erin. De teams stemmen hun kostuums op elkaar af, wat het tot een vrolijk spektakel maakt. De afstand verschilt per jaar, maar de race start altijd op het iconische The Peak op Hongkong Island. De opbrengst gaat volledig naar het goede doel.
Australiërs nemen het op tegen stoomtreinen
De Welsh testen mens en natuur, maar in Australië nemen hardlopers het op tegen een geavanceerdere tegenstander, namelijk treinen. Het Puffing Billy Running Festival vindt jaarlijks plaats in Victoria, door de schilderachtige bergen van de Dandenong Ranges. De marathon begon als een eerbetoon aan de Puffing Billy stoomlocomotief – “Australië’s favoriete stoomtrein”.
De trein werd begin 1900 gebouwd om bewoners van het berggebied te helpen en vervoerde alles van mensen tot vee en hout. Vandaag de dag ziet de trein er nog net zo uit als toen, rijdt nog steeds op stoom en is een populaire toeristische attractie.
De snelheid van de trein hangt af van het weer, maar gemiddeld doet Puffing Billy er 52 minuten over. Het huidige race-record werd in 2015 gevestigd door Steve Kelly, die het parcours in 42 minuten en 27 seconden aflegde.
Alleen het beste eten en wijn in Frankrijk
De Marathon des Châteaux du Médoc blijft de beroemdste gastronomische race ter wereld. Het 42,195 kilometer lange parcours slingert door de Médoc-regio bij Bordeaux, Frankrijk, langs spectaculaire wijngaarden en kastelen. Onderweg krijgen hardlopers niet alleen wijn van topkwaliteit, maar ook andere Franse lekkernijen: oesters, foie gras, kaas en meer.
Deelnemers worden aangemoedigd zich te verkleden, met thema’s als film, eten of superhelden die zowel lopers als toeschouwers inspireren. Volgens Bacchanaalse traditie is muziek een belangrijk onderdeel van het feest, dus overal langs het parcours staan volksbands en muzikanten.
Maar het draait bij deze marathon niet alleen om hardlopen – het gaat vooral om genieten van goed eten en goed gezelschap.