Acteur Ansel Elgort beschuldigd van seksueel misbruik

Ansel Elgort
Isopix

Acteur Ansel Elgort, bekend van zijn rollen in The Fault In Our Stars, Divergent en Baby Driver, wordt door verschillende jonge vrouwen beschuldigd van seksueel wangedrag. Het gaat daarbij om twee minderjarige meisjes die nu hun verhaal doen via Twitter.

Ansel Elgort wordt nu al door twee jonge vrouwen beschuldigd van seksueel wangedrag. De acteur stuurde ongepaste privéberichten naar een meisje van 15 en ontmaagde een 17-jarige fan, die aangaf dat ze fysiek pijn had.

“Ik was maar 17”

Op Twitter komt Gabby nu met haar verhaal naar buiten. “Ik werd seksueel misbruikt enkele dagen na mijn zeventiende verjaardag”, zo schrijft ze op een inmiddels verwijderde Twitter-post. “Ik was maar f*cking 17 en bij was ouder dan 20. Hij wist wat hij deed. Ik post dit niet omdat ik aandacht wil, want dat kan me niets schelen. Ik post dit zodat ik eindelijk kan herstellen en omdat ik weet dat ik niet alleen ben en hij dit ook bij andere meisjes heeft gedaan. Ansel Elgort misbruikte me toen ik 17 jaar oud was.”

Gabby gaat verder in detail over wat er precies gebeurde. “Ik had hem twee dagen voor mijn verjaardag een privébericht gestuurd en toen gaf hij me zijn privé Snapchat. Ik had nooit gedacht dat hij mijn bericht zou lezen, ik was maar een kind en een grote fan van hem.” Van het een kwam toen het ander en de twee ontmoetten elkaar en belandden in bed. “Het was mijn eerste keer en in plaats van te vragen of ik wou stoppen omdat ik aan het huilen was omdat ik zoveel pijn had, zei hij enkel deze woorden: ‘We moeten je een beetje inwerken’. Ik was mentaal niet aanwezig op dat moment. Ik dissocieerde me. Het voelde alsof mijn geest verdwenen was. Ik was in shock en ik kon niet weg want ik was maar 157 cm groot en woog nog geen 45 kilo. Hij deed me geloven dat dat was hoe seks moest zijn. Ik was nog maar zo jong en hij wist dat.”

Trio met vriendinnen

https://twitter.com/ltsgabby/status/1273975048374751233

Naast het feit dat Ansel seks had met Gabby terwijl ze duidelijk liet merken dat ze dat niet wilde, zei hij ook nog een hoop ongepaste dingen. Zo zei hij: “Je gaat zo’n mooie jonge vrouw zijn als je ouder bent” en vroeg hij of hij geen trio kon hebben met haar en één van haar vriendinnen. Nadien vroeg hij ook nog om naaktfoto’s. Om ervoor te zorgen dat Gabby haar verhaal niet zou verspreiden zei hij dat “dit zijn carrière zou ruïneren”. Dit alles zorgde ervoor dat Gabby, nog steeds maar een meisje van 17, dacht dat zij de schuldige was in dit verhaal. Dat zij z’n carrière verpest had.

We zijn nu jaren later en Gabby draagt nog steeds de gevolgen van die ene nacht met Ansel Elgort met zich mee. “Ik heb een post-traumatische stressstoornis, ik heb paniekaanvallen en ik ga naar de therapeut. Maar ik ben eindelijk klaar om hierover te spreken en kan eindelijk genezen. Ik wil gewoon genezen en zeggen tegen meisjes die hetzelfde meemaken dat ze niet alleen zijn. Het is een enorme stap voor mij om dit te vertellen, maar ik weet dat het nodig is.”

Onder haar tweet deelde ze ook nog een foto met Ansel en een screenshot van de privéberichten die ze uitwisselden.

#MeToo

Het verhaal van Gabby doet natuurlijk een belletje rinkelen voor wie de verhalen van de #MeToo-beweging volgde. Gabby was een jonge fan, die eindelijk contact had met haar idool. En daar maakte Ansel gretig gebruik van.

Door haar nadien ook nog eens te vertellen dat ze zijn carrière zou verwoesten als ze haar verhaal met iemand zou delen, dwong hij haar om te zwijgen over iets dat haar een enorm trauma opleverde. Het is opnieuw een voorbeeld van machtsmisbruik wat we ook zagen bij mannen als Harvey Weinstein, Jeffrey Epstein en Kevin Spacey.

Geen alleenstaand geval

https://twitter.com/sterplt/status/1245436388809617412

Dat het voorval van Gabby geen alleenstaand geval is werd al snel duidelijk. Want in april tweette de Franstalige Esther al over haar privéberichten van Ansel Elgort. Het gaat om berichten op hetzelfde privé Snapchat-account van de acteur. Esther was op dat moment amper 15 jaar oud. Net zoals bij Gabby benaderde Ansel Esther via privéberichten op Twitter om haar via die weg zijn Snapchat te geven. En daar vroeg hij al snel ongepaste dingen.

“Ik wil dat je naar m’n hotelkamer komt als ik nog eens inLonden ben. Ik wil je kussen. Je bent zo mooi. Maar je mag dat tegen niemand vertellen want ik zou in zooooooo veel problemen komen.” Zo klonk het in de berichten naar de – we benadrukken het nog eens – 15-jarige Esther.

Victim blaming

Onder de tweets van de twee dappere meisjes regent het commentaren. Het grootste deel daarvan zijn steunbetuigingen van mensen die de jonge vrouwen bewonderen voor hun durf om zo’n persoonlijk verhaal te delen. Maar er zijn ook andere reacties van mensen die stellen dat ze erom vroegen en dat het was wat ze wilden. En vooral dat Ansel niet in de fout is.

Maar het is belangrijk om te onthouden dat de twee op het moment van de feiten minderjarig waren en dat Ansel misbruik maakte van het feit dat ze fans van hem waren. Ook dwong hij hen om tegen niemand te vertellen wat er gebeurd was om er zo voor te zorgen dat hij niet door de mand zou vallen. Bovendien zijn er nu al twee meisjes die ongeveer hetzelfde verhaal vertellen waardoor de kans groot is dat er nog wel meer meisjes zijn die hier nog niet over gepraat hebben.

Gesponsorde artikelen