MetToo-kampioen Kevin Spacey vergelijkt zijn ondergang met de coronacrisis

De afgedankte Hollywood-acteur Kevin Spacey heeft weer een blunder van jewelste begaan. Hij vergeleek zijn situatie na de vele beschuldigingen van aanranding met de situatie van mensen die nu werkloos thuis zitten door het coronavirus. De uitspraken konden rekenen op een storm van kritiek.

Kevin Spacey werd in 2017 door meerdere mensen beschuldigd van seksueel ongepast gedrag tegenover zijn mannelijke collega-acteurs. De feiten zouden zich afgespeeld hebben tijdens de afgelopen vijfendertig jaar. “Ik heb relaties gehad met zowel mannen als vrouwen”, reageerde Spacey op de kritiek. “Ik heb mannen liefgehad, en romantische ontmoetingen met mannen gehad gedurende mijn leven, en nu kies ik ervoor te leven als een homoseksuele man.” 

Als gevolg van de beschuldigingen beëindigde Netflix de samenwerking met Spacey. Het zesde en laatste seizoen van House of Cards, waarin Spacey niet meespeelt, werd ingekort van 13 naar 8 afleveringen. Spacey wordt echter niet strafrechtelijk vervolgd.

(Ook geen festivals en grote voetbalwedstrijden in 2021? Nederland wacht alvast op vaccin.)

“Gelijkaardige problemen”

Zijn coming-out werd door vele opiniemakers beschouwd als een afleidingsmanoeuvre om de zware MeToo-kritiek te omzeilen. Even stuntelig zijn zijn laatste uitspraken over het coronavirus in het Duitse programma Bits & Pretzels. “Ik weet hoe het voelt als je wereld plotseling volledig stopt”, zei Spacey. “Het is dan wel om een andere reden, maar ik denk dat de emotionele problemen gelijkaardig zijn.” 

(Ariana Grande en Justin Bieber lossen ‘Stuck With U’: langverwachte samenwerking voor het goede doel.)

“Situatie waar je geen controle over hebt”

EPA

Spacey zei ook dat hij “niet graag aan mensen vertelt dat hij met hen meeleeft, omdat dat hun negatieve ervaring zou kunnen ondermijnen”. “Ik kan me inbeelden hoe het voelt als wereld ineens stil staat. Ik heb empathie en weet hoe het voelt als ze je uit het niets vertellen dat je niet meer kan gaan werken en dat je je job kan verliezen. Dat is een situatie waar je absoluut geen controle over hebt.”

Het is niet de eerste keer dat de acteur een opmerkelijke frats uithaalt sinds de aanklachten jegens hem binnenstroomden. Een filmpje waarin hij nog eens Frank Underwood uit House of Cards eens nabootste, viel ook al niet in goede aarde.

(Amper 6 procent van Belgen bouwde antistoffen op, groepsimmuniteit wordt niet oplossing voor crisis.)

Meer
Lees meer...