Kevin Spacey wordt niet langer vervolgd voor seksueel misbruik

De aanklacht tegen de Amerikaanse acteur Kevin Spacey is ingetrokken. Spacey werd vervolgd voor seksueel misbruik, maar de man die Spacey beschuldigde wilde niet over alles getuigen. Daardoor wordt het proces nu opgeschort.

Kevin Spacey kwam ondertussen al bijna twee jaar geleden onder vuur te liggen. Een oud verhaal kwam naar boven over hoe de acteur een jonge man seksueel misbruikt zou hebben. Dat verhaal deed heel wat stof opwaaien en zorgde er zelfs voor dat Kevin Spacey uit de Netflixreeks House of Cards geschreven werd.

Verloren gsm

De man, een cafémedewerker, die beweerde dat Kevin Spacey hem misbruikte, zegt nu dat hij een telefoon is kwijtgeraakt. Op die telefoon staat volgens de advocaten van Spacey informatie die hem zou kunnen vrijpleiten.

De advocaten van Spacey bleven doorhameren over deze telefoon en beweerden daarbij dat de cafémedewerker berichten verwijderd en gemanipuleerd zou hebben. Toen ze hem eraan herinnerden dat knoeien met bewijs strafbaar is, beriep de man zich op het vijfde amendement van de Amerikaanse grondwet. “Pleading The Fifth” houdt in dat je niet gedwongen kan worden om tegen jezelf te getuigen in de rechtbank.

Spacey vrijuit

Doordat de man geen bewijsmateriaal kon of wilde aanleveren, besliste de rechter om zijn verklaring te schrappen uit het strafdossier. Vervolgens besliste de cafémedewerker dan ook om zijn volledige aanklacht in te trekken.

Dat heeft tot gevolg dat Spacey nu een vrij man is. De zaak van de cafémedewerker was namelijk de enige die echt voor de rechter kwam. Maar het is niet de enige man die zich uitsprak tegen de acteur.

Anthony Rapp

De eerste en bekendste klacht tegen Spacey is namelijk die van de acteur Anthony Rapp. Die beweerde dat Spacey hem in 1986 had proberen verleiden en daar niet mee stopte ook al had Rapp meermaals aangegeven dat hij zich er ongemakkelijk bij voelde. Op dat moment was Rapp amper 14 jaar oud.

Met een tweet reageerde Spacey op deze beschuldigingen. Hij zei dat hij zich niets van de feiten herinnerde maar bood wel zijn verontschuldigingen aan. In diezelfde tweet uitte hij zich, waarschijnlijk als afleidingsmanoeuvre, als homoseksueel. Rapp diende verder geen klacht in. Maar de beschuldigingen waren niet zonder gevolg. Op basis van het verhaal van Anthony Rapp besliste Netflix namelijk al snel om Kevin Spacey de deur te wijzen en hem uit het zesde en laatste seizoen van House of Cards te schrijven. Vervolgens werd hij ook uit een film geschreven en werd de Emmy Award, die hij zou krijgen voor zijn carrière, geschrapt.

Andere beschuldigingen

Verder zijn er nog minstens acht personen met een gelijkaardig verhaal over Kevin Spacey naar buiten gekomen. Geen van hen diende klacht in, maar de verhalen kregen natuurlijk wel heel wat publiciteit.

Spacey zal dus misschien geen straf krijgen van de rechtbank, maar zijn carrière heeft er wel een flinke deuk door gekregen. En die deuk is waarschijnlijk onherstelbaar.

Meer
Lees meer...