Coronavirus: ook geen festivals en grote voetbalwedstrijden in 2021? Nederland wacht alvast op vaccin

In Nederland zullen massa-evenementen pas opnieuw kunnen plaatsvinden van het moment dat er een vaccin is tegen het coronavirus. Dat wordt ten vroegste pas verwacht in de lente of zomer van 2021. De Nederlandse voetbalbond en organisatoren van concerten of festivals reageren vol ongeloof. Ook bij ons is een gelijkaardig scenario mogelijk. Zo hintten Belgische experten eerder al dat het geen goed idee is om veel mensen te laten samenkomen voordat er een vaccin in omloop is.

EPA

Momenteel worden in heel wat Europese landen de strenge coronamaatregelen voorzichtig versoepeld. Op de meeste plaatsen gaan winkels en scholen weer open, weliswaar met verregaande voorzorgsmaatregelen. Ook bij ons mogen mensen binnenkort weer in beperkte mate bezoek ontvangen, zelfs in de woonzorgcentra.

(Iron Maiden komt naar Sportpaleis in 2021.)

De versoepeling verloopt dus in fases en de allerlaatste fase zou het opnieuw toelaten van massa-evenementen zijn. Wanneer dat opnieuw op een veilige manier zal kunnen, is momenteel nog koffiedik kijken.

(Amper 6 procent van Belgen bouwde antistoffen op, groepsimmuniteit wordt niet oplossing voor crisis.)

Wachten op vaccin

EPA

In Nederland denkt de regering dat massa-evenementen, zoals festivals en voetbalwedstrijden met publiek, pas weer mogelijk zullen zijn wanneer er een vaccin tegen het coronavirus in omloop is. Dat is te lezen in een brief van de Nederlandse regering waarin de versoepeling van de lokale coronamaatregelen werd toegelicht. 

In de brief staat dat “niemand weet hoe lang het gaat duren” eer er een vaccin is: “We hopen natuurlijk snel, maar een jaar of langer is heel reëel.” Eerder dan het voorjaar of de zomer van 2021 wordt er immers geen vaccin verwacht op grote schaal.

De Nederlandse voetbalbond KNVB en organisatoren van concerten en festivals bij onze noorderburen reageren alvast geschokt op de brief van de regering-Rutte. Ze spreken van “een grote klap” en “een nachtmerrie”.

(Dedecker nodigt tweedeverblijvers uit aan zee en noemt Wilmès “wereldvreemd”.)

Situatie in België

EPA

In ons land heeft de overheid nog geen uitspraken gedaan over massa-evenementen, maar de Belgische specialisten hebben tot nu toe weinig hoopgevends gezegd over de kwestie.

Zo sprak viroloog Marc van Ranst, die mee de regering adviseert over te nemen coronamaatregelen, onlangs over sportwedstrijden met publiek. “Volle stadions zien we niet terug voor er een vaccin is gevonden”, zei hij in de kranten van De Persgroep.

Ook zei Van Ranst dat je “om met 10 of 22 op een terrein te mogen spelen, er al zeker van moet zijn dat geen van die sporters besmet is”. “Dat zal zo blijven tot er een vaccin is”, zei Van Ranst letterlijk.

(Italiaanse wetenschappers beweren eerste werkende coronavaccin te hebben ontwikkeld.)

Veilig met 100 aanwezigen

“Samenkomen met 100 mensen in een theaterzaal of met 20 in een restaurant, dat kunnen we wellicht veilig organiseren. Maar aan elkaars lijf hangen, zoals in voetbal, basketbal of judo gebeurt, dat blijft heel risicovol.”

Ook viroloog Johan Neyts die met zijn team werkt aan een vaccin, is niet echt happig om grootschalige evenementen te laten doorgaan. Dat liet hij blijken in het VRT-praatprogramma Vandaag.

De viroloog kreeg onder meer de vraag hoe lang het zal duren “eer we weer alles mogen”. “Dat zal nog lang duren, denk ik”, luidde het antwoord van Neyts. “Als er een vaccin is, dus.”

(Stoffen mondmaskers ten vroegste eind mei geleverd.)

Meer
Lees meer...