ACW lanceert nieuwe naam en logo, en dat lijkt wel héél erg op Dr. Dre zijn Beats

twitter

Een hippe nieuwe netwerkstructuur in plaats van een koepel, en zelfs een hippe, nieuwe naam en logo. Dat was de bedoeling van het ACW. Maar het is zo hip, dat het wel verdacht veel lijkt op de design en stijl van Dr. Dre zijn Beats. Een eerste communicatieslipper van het vernieuwde ACW? 

“Het lijkt er inderdaad op. Maar een B in een cirkel is nu niet een idee dat enkel aan Dr Dre te linken is, je gaat dat wel nog tegenkomen”, zegt woordvoerder Jurgen D’Ours. Dat het lettertype, de B en de cirkel toch erg lijken op dat van Beats, wil D’Ours niet gezegd hebben. “Die B staat voor de beweging, de cirkel is open, omdat we openstaan voor alles wat buiten onszelf ligt. We hebben 11 stichtende leden maar willen ons in de toekomst niet tot die 11 beperken. En die .net, achter beweging, staat voor het netwerk dat we bouwen”, zegt D’Ours.

Heel proces voor de naamsverandering

Aan de naamsverandering ging een heel proces vooraf: een website, brainstormsessies in Vlaanderen, en uiteindelijk een stemming onder de vertegenwoordigers uit de 11 partners. Die kozen dus voor Beweging.net. “De beweging”, was overigens al jaren de naam waarmee binnen de Christelijke zuil gerefereerd werd naar het ACW. De nieuwe naam werd vandaag voorgesteld op een congres in Antwerpen.

Na het debacle rond Dexia en Arco zat het ACW in de knoei, met haar imago én met de fiscus. De communicatie in het Arco-dossier was ronduit rampzalig en de manier waarop er met fiscale constructies binnen het ACW werd omgegaan vernietigend voor het sociale imago van de beweging. Tijd dus voor iets nieuw.

epa

De term “Christelijk” verdwijnt

Beweging.net is niet langer de koepelorganisatie van het ACV, de CM en andere takken van de christelijke zuil. Ze vervelt tot een VZW, en gaat werken met een netwerkstructuur. Ook de term “Christelijk” wordt dus geschrapt. Ze willen voortaan een open netwerk zijn, dat ook met andere sociale organisaties wil gaan samenwerken, zoals de milieubewegingen of al wie meer aandacht wil geven aan levenskwaliteit in een samenleving die kampt met stress, burn-out en depressie. “De basisopdracht blijft wel dezelfde, namelijk bouwen aan een duurzame, rechtvaardige en solidaire samenwerking”, zegt Patrick Develtere.

Die mengt zich meteen ook in de huidige regeringsvorming. Want ACW, of liever Beweging.net, heeft nog altijd heel veel te zeggen binnen CD&V. De helft van de huidige CD&V-parlementsleden is lid van Beweging.net. Develtere spreekt nu geen veto uit tegen een CD&V/N-VA coalitie, maar hij waarschuwt Bart De Wever en co wel. 

Develtere stelt zijn eisen ten opzichte van de N-VA

“Een groot deel van de sociaal-economische ideeën van de N-VA is niet doordacht”, zegt Develtere vandaag in De Tijd. “De werkloosheid beperken in de tijd is geen goed idee, want iedereen kan pech hebben. Ik ken genoeg jonge én oudere mensen die al lange tijd radeloos op zoek zijn naar werk. We gaan die mensen toch niet schofferen door hen weg te zetten als luieriken en hen in de armoede duwen? Denkt de N-VA nu echt dat die mensen plots wel werk gaan vinden omdat ze arm zijn?’” Hij ziet dat punt als inbuvable

Ook de staatsgarantie voor de Arco-coöperanten, die hun geld verloren bij het Dexia-debacle, is een punt waarop Develtere een veto zou stellen, zegt hij. “Mag ik nog een beetje geloven dat we in een rechtsstaat leven? De staatsgarantie is zes jaar geleden goedgekeurd en zou nu plots ter discussie worden gesteld? Trouwens, de regering is toch ook tussenbeide gekomen om andere banken te redden?”

Meer
Lees meer...