Afgezette Catalaanse president Puigdemont zo goed als zeker in Brussel, N-VA ontkent uitnodiging

Afgezette Catalaanse president Puigdemont zo goed als zeker in Brussel, N-VA ontkent uitnodiging

De Catalaanse minister-president Carles Puigdemont (Junts pel Sí), die door Madrid afgezet werd, zou naar Brussel gereisd zijn. Dat melden steeds meer bronnen uit verschillende landen. Volgens het Spaanse persagentschap is Puigdemont hier op uitnodiging van N-VA, maar dat ontkent hun woordvoerder Joachim Pohlmann tegen onze redactie. Vanavond of morgen zou Puigdemont een persconferentie geven.

De ontslagen Catalaanse minister-president Carles Puigdemont zou in Brussel zijn. Dat melden persbureau AFP en de Spaanse kranten El Periodico en El Pais. Het Catalaanse El Periódico zegt dat Puigdemont, samen met vijf van zijn ministers, asiel heeft aangevraagd in België.

Volgens veel bronnen was hij uitgenodigd door de N-VA, maar na twee uur stilzwijgen, werd dat door hun woordvoerder ontkent. “Als Puigdemont in Brussel is, dan is dat zeker niet op uitnodiging van de N-VA”, liet die weten aan newsmonkey.

Persconferentie vanavond of morgen

Wat Carles Puigdemont van plan is, zal duidelijk worden op een persconferentie hij volgens diverse media morgen zal houden. Volgens bronnen binnen de N-VA is hij in Brussel om met Europa te spreken.

Het lange stilzwijgen van N-VA zorgde ook in België voor politieke spanningen. Meryame Kitir (sp.a) wou van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) snel duidelijkheid over of de regering op de hoogte was van de komst van de afgezette Catalaanse leider.

Celstraf van 30 jaar boven het hoofd

Puigdemont is vandaag in Spanje aangeklaagd voor rebellie en het schenden van de Spaanse grondwet. Ook zijn de Catalaanse parlementsvoorzitter en het hoofd van de Catalaanse politie worden beschuldigd van opruiing, rebellie en misbruik van overheidsgeld. Er hangt hen een celstraf van dertig jaar boven het hoofd.

Amadeu Altafaj, de ontslagen vertegenwoordiger van de Catalaanse overheid in de Europese Unie, laat in een brief weten dat hij de reis van Puigdemont naar ons land georganiseerd heeft.

Madrid maakt zich geen zorgen

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) kwam het afgelopen weekend onder vuur toen hij zei dat het “niet onrealistisch” zou zijn dat Catalanen en Puigdemont in ons land asiel zouden krijgen. Francken werd teruggefloten door premier Charles Michel (MR) en kreeg een storm van kritiek vanuit Madrid.

Het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zou niet bezorgd zij over het verblijf van Puigdemont in Brussel. “Wat hen vandaag meer interesseert, is dat hij niet naar het Catalaanse regeringsgebouw ging”, zegt woordvoerster Pilar Santos.

Gesponsorde artikelen