Alcohol heeft vorig jaar wereldwijd ruim 740.000 kankers veroorzaakt

Alcohol heeft het voorbije jaar wereldwijd naar schatting meer dan 740.000 kankers veroorzaakt. Dat blijkt uit een onderzoek van het International Agency for Research on Cancer, gebaseerd op gegevens van het begin en het einde van het voorbije decennium.

Experts zeggen dat er meer moet worden gedaan om het verband tussen alcohol en kanker bij het publiek bekend te maken.

Bewustmaking

“Er zijn sterke aanwijzingen dat alcoholconsumptie verschillende vormen van kanker – onder meer van de borst, lever, dikke darm, rectum, orofarynx, strottenhoofd en slokdarm – kan veroorzaken”, zeggen de onderzoekers. “Zelfs lage niveaus van drinken kunnen het risico verhogen. Bij het publiek blijkt echter over dit verband weinig besef te leven. Dat moet veranderen.”

De onderzoekers zeggen onder meer dat alcoholische dranken dan ook gezondheidswaarschuwingen zouden moeten dragen. Tevens zouden volgens hen de belastingen op alcohol moeten worden opgevoerd, terwijl de marketing voor de sector zou moeten worden ingeperkt.

In totaal registreerden de onderzoekers vorig jaar 741.300 kankers die aan alcoholgebruik konden worden gelinkt. De patiënten bestonden uit 568.700 mannen en 172.600 vrouwen. Er werden vooral kankers aan de slokdarm, lever en borst vastgesteld.

“Wanneer echter naar elk kankertype afzonderlijk wordt gekeken, kan worden vastgesteld dat alcohol vooral bij kankers van de slokdarm, keelholte, lippen en mondholte de belangrijkste oorzaak vormt”, zegt onderzoeksleider Harriet Rumgay.

Mortaliteit

“Hoewel de meeste kankers door zwaar of riskant alcoholgebruik werden veroorzaakt, moet worden gezegd dat ook een matig of laag verbruik een risico kan inhouden”, voert Rumgay aan. “Uit de gegevens bleek dat het drinken van maximaal 10 gram alcohol per dag – gelijk aan een glas bier of een klein glas wijn – vorig jaar wereldwijd minstens 35.400 kankers heeft veroorzaakt. Maar er wordt zelfs gewag gemaakt van 145.800 slachtoffers.”

De onderzoekers benadrukken verder dat ook een aantal regionale verschillen konden worden opgetekend. “In Noord-Afrika en West-Azië blijft het probleem relatief beperkt”, verduidelijkt Rumgay. “Hoge scores worden daarentegen in Oost-Azië, Midden-Europa en Oost-Europa geregistreerd.”

“In een volgend onderzoek hopen we meer informatie te kunnen verzamelen over de mortaliteit die met kankers door alcoholconsumptie is gemoeid”, zegt Rumgay nog.

De wetenschapster voegt er nog aan toe dat de verzamelde cijfers het reële probleem wellicht onderschatten.

(am)

Meer
Lees meer...