Alcoholgrens van 0,2 promille: mag je dan nog wel iets drinken?

Er is een wetsvoorstel om de alcoholgrens te verlagen van 0,5 promille naar 0,2 promille. Mag je dan nog wel ‘iets’ drinken voor je achter het stuur kruipt? De vraag stellen is ze beantwoorden… maar gemakkelijk is anders.

Het alcoholpercentage in je bloed is van veel factoren afhankelijk. Van hoe veel, hoe snel en wat je drinkt, uiteraard, maar ook van je geslacht, hoe vaak je drinkt, hoeveel en wat je gegeten hebt en hoe lang dat is geleden.

Op de Nederlandse gezondheidssite Mens en Gezondheid wordt de formule gedetailleerd uitgelegd: aantal glazen maal alcoholgehalte per eenheid, verminderd met de afbraakfactor en de tijd waarin het is geconsumeerd (min een half uur) gedeeld door het lichaamsgewicht maal de geslachtsfactor. Een hele mond vol, maar dat wordt duidelijker in concrete cijfers.

We definiëren twee testpersonen: een man van 79 kilo en een vrouw van 67 kilo, net zoals de gemiddelde Belg en Belgische. Hoeveel alcohol hebben zij in het bloed een half uur na het drinken van:

1 mojito

Man: 0,07 promille

Vrouw: 0,18 promille

Thinkstock

1 pintje

Man: 0,02 promille

Vrouw: 0,12 promille

Thinkstock

1 glas witte wijn

Man: 0,05 promille

Vrouw: 0,16 promille

Thinkstock

1 gin & tonic

Man: 0,08 promille

Vrouw: 0,20 promille

Thinkstock

1 whisky-cola

Man: 0,06 promille

Vrouw: 0,17 promille

Thinkstock

OPGELET

Het is verleidelijk te denken dat je bovenstaande cijfers gewoon maar te vermenigvuldigen hebt als je er meer van drinkt maar dat klopt niet. Je moet namelijk ook rekening houden met de afbraaksnelheid van alcohol, wat verschilt naar geslacht en gewicht en met het tijdsverloop. Meestal wordt er ook sneller gedronken dan alcohol wordt afgebroken (gemiddeld 1 tot 1,5 uur voor 1 pint).

Het bewijs:

Een man die twee pintjes drinkt op een half uur tijd heeft 0,2 promille in het bloed, net de grens. Bij een vrouw is dat 0,4 promille. Daarmee kan je nu nog wel rijden, maar niet meer als het voorstel wordt goedgekeurd.

Noot: Bij dit soort berekeningen wordt alcoholgehalte vaak constant gehouden (10 mg of 12,5 ml) omdat een verschillende hoeveelheid alcohol wordt geserveerd (25 of 33 cl voor bier, 10-15 cl voor wijn, een druppelglaasje voor een jenever). Die ‘portie’ geldt als ‘een eenheid’. Wij hebben ervoor gekozen het gemiddelde alcoholgehalte per drank te bekijken en die aan te passen aan de portie, zo krijg je een iets fijnere (maar geen exacte) berekening.

Te ingewikkeld? Onthou dan deze drie regels:

1. Na 1 glas mag je meestal wel rijden.

2. Na 1 tot 1,5 uur is de alcohol uit je lichaam verdwenen.

3. Om altijd veilig te rijden drink je dus best niet meer dan 1 alcoholische eenheid per anderhalf uur. 

Of bereken het ruwweg via de alcoholcalculator.

Elke eenheid alcohol heeft sowieso effect op je rijstijl, ook al zit je onder de wettelijke limiet. Wie geen risico wil nemen, zit best nuchter achter het stuur. Of neemt een geheelonthoudende vriend mee. Die de dag erna perfect weet welke stommiteiten je hebt uitgekraamd…Schol!

Meer
Lees meer...