Wie de afgelopen dagen door de Story’s op Instagram is gegaan, heeft het waarschijnlijk al gezien. Een AI-gegenereerde foto met de tekst “All Eyes on Rafah” is ondertussen al meer dan 40 miljoen keer gedeeld. Maar waar vindt de post zijn origine en waar staat het voor?
Het is ondertussen al bijna acht maanden geleden dat de terroristische organisatie Hamas binnenviel in Israël. Israël greep deze aanval aan om een extreem gewelddadige “zelfverdedigingsactie” op te zetten die nu dus al bijna acht maanden duurt en aan meer dan 36.000 Palestijnen het leven kostte.
De laatste acties vinden plaats in Rafah, een plaats waar Palestijnen naartoe gestuurd werden door Israël omdat het zou gaan om een “safe space“. Maar dat blijkt dus niet waar te zijn. Doelgerichte bombardementen op de tentenkampen kostten de afgelopen dagen het leven aan minstens 45 mensen. Mensen die de bombardementen overleefden, hebben geen plaats meer waar ze veilig zijn of verzorgd kunnen worden. Deze actie leidde tot wereldwijde verontwaardiging en een virale post op Instagram.
All Eyes on Rafah
De “All Eyes on Rafah“-foto die momenteel viraal gaat, komt origineel van chaa.my_ aka shahv4012, een Instagramgebruiker uit Maleisië. Het gaat om een foto gemaakt met behulp van Artificiële intelligentie. Op de foto staan oneindig veel tenten, waarbij witte tenten de woorden “All Eyes on Rafah” spellen.
“All Eyes on Rafah” is een slogan die al sinds februari gebruikt wordt om de wereld alert te maken over de situatie in Rafah. In februari sprak Rik Peeperkorn, de directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie die bevoegd is met de bezette gebieden in Palestina, deze woorden nadat de Israelische premier Benjamin Netanyahu een evacuatieplan uitriep voor de stad. Volgens Netanyahu zouden de laatste kopstukken van Hamas hier te vinden zijn.
Rafah bevindt zich in het zuiden van de Gazastrook en wordt al sinds het begin van het geweld in het gebied omschreven als de “veilige plaats” voor Palestijnse burgers. Hulporganisaties zetten hier tentenkampen op om mensen die uit hun woningen in noordelijke gebieden moesten vluchten, te huisvesten. Maar ook hier zijn ze dus niet langer veilig.
40 miljoen reposts
Het sjabloon, gemaakt door chaa.my_, is ondertussen al meer dan 40 miljoen keer gedeeld. Heel wat bekende mensen deelden de foto ook al op hun Story. Daarbij zijn onder andere Nicola Coughlan, Bella Hadid, Emily Ratajkowski, Susan Sarandon, Dries Mertens, Brahim, Gilles De Coster en Tom Waes.
Het delen van deze post gaat natuurlijk niet meteen zorgen voor een staakt-het-vuren. Maar het verleden leert ons dat massale acties op sociale media politici of andere betrokken partijen er wel toe kunnen aanzetten om actie te nemen.