Alleen verliezers in de dossiers van de gouverneur van Oost-Vlaanderen en de directeur van de Nationale Bank

Het beeld van een bende politici die veel meer bezig is met het eigen lot, dan met dat van de burger. Dat blijft hangen, nadat een bitter gevecht rond de opvolging van de gouverneur van Oost-Vlaanderen compleet ontspoorde. Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten voerde gigantisch de forcing, maar haar kandidate Carina Van Cauter (Open Vld) hield de eer aan zichzelf. In dit dossier zijn geen winnaars meer, alleen de politiek zelf verliest gigantisch.

Een bijzonder pijnlijke affaire, eigenlijk voor iedereen die betrokken is, dat is de benoeming van de Oost-Vlaamse gouverneur aan het worden. Nadat de procedure eindelijk “objectief” ging worden, blijkt dat het niets anders is dan een platte politieke benoeming. Met een strijd op het hoogste niveau, waar zelfs Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten zich hoogst persoonlijk mee kwam moeien, waarna zelfs Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) zich er ook wel mee bezig moest houden. Het beeld is vernietigend voor het politieke bedrijf.

De enige die dat blijkbaar goed aanvoelde, was de kandidate van Open Vld zelf, Carina Van Cauter. Zij hield de eer aan zichzelf. Haar reputatie was er dan al flink doorgesleurd, nadat de resultaten van een doorlichting waren gelekt aan de pers. In die doorlichting verloor ze stevig van een andere politieke kandidaat, Wim Leerman, die gesteund wordt door N-VA. Gezichtsverlies voor Van Cauter dus.

Voorzitter Rutten (Open Vld) reageerde daarop verbolgen en kwam op Radio 1 met een oekaze: als het niet Van Cauter zou zijn, zou het niemand zijn. Dat verraste heel de meerderheid, maar het zette vooral gigantische druk op de het dossier, zodat haar eigen kandidate uiteindelijk plooide. Open Vld leidt dus schade en blijft voorlopig ook vastzitten: ze weigeren elke andere kandidaat het nu ook te gunnen.

Maar ook de N-VA komt er niet goed uit. De partij wordt meegesleurd in het traditionele spel van politieke benoemingen, en minister van Binnenlandse aangelegenheden Liesbeth Homans (N-VA) en ook minister-president Geert Bourgeois (N-VA) krijgen de spatten van het dossier over zich.

Nog een dossier van benoemingen: beeld van postenpakkers blijft hangen

Bovendien kampt de meerderheid met nog een dossier van politieke postjes: de benoeming van Steven Vanackere (CD&V) als directeur bij de Nationale Bank. Daaruit bleken twee zaken: dat de genderbalans bijzonder ver te zoeken is in de Wetstraat in sommige instellingen. En dat dergelijke directeurs exuberant veel verdienen (meer dan 300.000 euro) voor een grotendeels overbodige functie. Dat laatste geldt overigens net zo goed voor de provincies: ook dat overbodige niveau kost handenvol geld en raakt maar niet hervormd of nog beter, gewoon afgeschaft.

Dat CD&V maandag al bevestigde halsstarrig vast te houden aan Vanackere, een ex-minister die vier jaar lang naar een job zocht, en hem nu eindelijk had gevonden, is ook voor de christendemocraten pijnlijk. Want plots moest ook CD&V heel het systeem van politieke benoemingen beginnen te verdedigen.

Vandaag gaat het gevecht voor de camera’s verder: in het Vlaams parlement zal Open Vld er minister Homans over aan de tand gaan voelen. Heel het conflict, waarbij niemand in de meerderheid ook maar één seconde bij kan winnen in de publieke opinie, ettert zo verder. Als aanloop naar de grote electorale campagne van 2019 kan dat alvast tellen.

Meer
Lees meer...