American footballspeler tekent dikste contract ooit in sportgeschiedenis

Patrick Mahomes
EPA

American footballspeler Patrick Mahomes wordt met zijn nieuwe miljoenencontract de bestbetaalde speler in de National Football League. De 24-jarige quarterback verlengde zijn huidige contract voor tien jaar bij zijn club Kansas City Chiefs, goed voor een totaalbedrag van 503 miljoen dollar.

De quarterback uit Texas kwam een contractverlenging tot en met 2031 overeen met zijn club Kansas City Chiefs. Het bedrag dat daar aan vasthangt is 477 miljoen dollar (423 miljoen euro). Samen met eventuele bonussen kan dat nog oplopen tot 503 miljoen dollar. Daarmee is hij de eerste sporter aller tijden die een contract tekent voor meer dan een half miljard dollar.

Nog niet in de buurt van Messi en Ronaldo

Het contract dat Mahomes tekende is de meest lucratieve in de professionele sportwereld in Amerika. Zelfs groter dan het contract dat honkballer Mike Trout tekende in 2019 bij de Los Angeles Angels. Trout tekende toen voor 12 jaar, goed voor een bedrag van 426,5 miljoen dollar.

In het Amerikaanse sportsysteem wordt de detailinformatie van spelerscontracten publiek gemaakt. Dat is anders dan in het Europese topvoetbal, waar het steeds raden is naar de deals die topspelers aangaan met hun clubs. Vermoed wordt dat Lionel Messi bij Barcelona per seizoen zo’n 70 miljoen euro aan loon en premies opstrijkt. Wat dus zou betekenen dat Mahomes, die om en bij de 45 miljoen euro per jaar (loon en premies) zal verdienen, nog niet in de buurt komt van wat Messi en Ronaldo jaarlijks zien verschijnen op hun bankrekening. Daarnaast krikken atleten uiteraard hun inkomsten op met allerlei sponsordeals. Op dat vlak spant Roger Federer de kroon, die volgens Forbes zo’n 100 miljoen dollar per jaar aan zuivere sponsorinkomsten waard is. Hoeveel Mahomes verdient aan sponsorinkomsten, bovenop zijn vaste salaris, is echter niet bekend.

Jongste MVP

Mahomes werd verkozen tot Most Valuable Player van het reguliere seizoen in 2018 en leidde vervolgens de Chiefs naar de overwinning in de 54e Super Bowl vorig seizoen, hun eerste titel in 50 jaar. Ook in die finale won hij de MVP-prijs en werd hij zo de jongste quarterback aller tijden die de award won.

Gesponsorde artikelen