Amerikaans congres gaat zich buigen over kwestie Ticketmaster en Taylor Swift

De problemen tijdens de ticketverkoop van de nieuwe tour van Taylor Swift krijgen een juridisch staartje. Een antitrustpanel van de Amerikaanse senaat zal zich namelijk buigen over de zaak. Daarbij zal nagegaan worden of er een gebrek is aan competitie in de industrie van ticketverkoop.

Ticketmaster mag zich verwachten aan een strenge doorlichting. Het bedrijf kwam onder vuur te liggen na de recente ticketverkoop voor de ‘Eras’-tour van Taylor Swift. Daarbij liep er heel wat mis. De frustratie die fans van Taylor Swift deelden via sociale media, ontging zo ook de hogere instanties niet.

Senaat

De Amerikaanse senaat zal zich nu over de kwestie buigen. Specifiek gaat het om een antitrustpanel dat zal nagaan of Ticketswap een monopolie heeft op de verkoop van concerttickets in de Verenigde Staten. Senator Amy Klobuchar is het hoofd van het panel. Zij gaf al wat meer informatie over wat er precies onderzocht zal worden. “De hoge prijzen en problemen waar klanten mee te maken kregen tonen aan hoe de dominante marktpositie van Ticketmaster betekent dat het bedrijf geen druk ervaart om zichzelf te verbeteren. We zullen een hoorzitting houden over hoe consolidatie in de live-entertainment- en ticketindustrie zowel klanten als artiesten schaadt.”

Daarbij gaat het dus vooral over de fusie van Ticketmaster en Live Nation in 2010, waardoor Ticketmaster nu een monopolie heeft wat ticketverkoop betreft. Dit werd eerder deze week ook al aangekaart door de Democratische politica Alexandria Ocasio-Cortez. Zij tweette: “Ticketmaster is een monopolie, de fusie met Live Nation had nooit mogen worden goedgekeurd. Ze moeten opnieuw opgebroken worden.” Ticketmaster zelf beweert dat zijn positie geoorloofd is. “Ticketmaster heeft een significant aandeel in de ticketverkoop omdat er een groot kwaliteitsverschil bestaat tussen het systeem van Ticketmaster en dat van het eerstvolgende ticketverkoopsysteem.”

Problemen tijdens voorverkoop Taylor Swift

Taylor Swift kondigde enkele weken geleden haar nieuwe ‘Eras’-tour aan. De tickets voor de concerten in de Verenigde Staten gingen onlangs in voorverkoop via Ticketmaster, maar tijdens de voorverkoop liep er heel wat mis. Het ging daarbij onder andere over foutmeldingen, mandjes die plots leeg waren, presale-codes die niet meer werkten en mensen die uit de wachtrij werden gegooid. 

Uiteindelijk werden ook alle tickets al verkocht tijdens de exclusieve voorverkoop die één dag eerder van start ging dan de reguliere verkoop. Daardoor kregen fans die via de reguliere voorverkoop hun tickets wilden kopen, niet eens een kans om een plekje te bemachtigen. Heel wat fans deelden hun ongenoegen via sociale media, waardoor het nieuws al snel de wereldpers haalde.

Meer
Lees meer...