Amerikaans model gestalkt nadat iemand een Apple AirTag in haar jaszak had gestopt

Een badpakmodel voor Sports Illustrated, genaamd Brooks Nader (26), deelde recent een verontrustende Instagram Story waarin ze zei dat ze plots ontdekte dat ze gestalkt werd. Een onbekende persoon had blijkbaar een Apple AirTag tracker in haar jaszak gestopt terwijl ze op stap was in New York. Hiermee volgde hij haar vijf uur lang. Het model kwam er wel gelukkig achter, nadat haar iPhone haar een notificatie erover stuurde.

Model Brooks Nader beweert dat het verontrustende incident, waarbij ze vijf uur lang werd getraceerd met behulp van een Apple AirTag, plaatsvond op woensdagavond 5 januari 2022 terwijl ze op stap was in New York City. Ze realiseerde het zich pas toen haar iPhone haar erop wees via een notificatie dat een “onbekend accessoire” met haar meereisde.

AirTag?

Een Apple AirTag, voor het eerst uitgebracht in april 2021, is een tracking-apparaat ter grootte van een stuk van 2 euro. Het fungeert als een sleutelvinder en stelt Applegebruikers in staat om het vast te maken aan een van hun persoonlijke items om ervoor te zorgen dat ze nooit verloren gaan. Er zijn echter meerdere meldingen geweest dat de gadgets, bij ons te koop voor 35 euro, door stalkers en dieven in handtassen, auto’s en zakken van andere mensen zijn gestoken om hun verblijfplaats te traceren.

En Nader lijkt het nieuwste slachtoffer te zijn, waarbij het model haar ervaring deelde met haar 827.000 volgers op Instagram. “Dit ‘apparaat’ volgde me de afgelopen vijf uur naar elke locatie en het behoorde aan niemand toe in mijn ‘netwerk’. Het was ook geen telefoon of tablet, het was een ‘item'”, legde ze uit.

Het Sports Illustrated-model deelde vervolgens een screenshot van het apparaat, een Apple AirTag via Instagram Stories: “@Apple, hebben jullie rekening gehouden met het gevaar en de mogelijk dodelijke gevolgen dat dit apparaat heeft?”

Ze voegde eraan toe: “Voor degenen die het vragen, het is niet mijn AirTag, het is van een onbekende, die het in mijn jas of zak moet hebben geglipt tijdens het uitgaan. Bedankt allemaal voor het controleren en het sturen van nuttige artikels. Ik wil dat dit een PSA (Personal Self Advice) wordt voor alle dames om alsjeblieft je bezittingen te controleren.”

Reactie Apple

Volgens Apple zou het ook stalking kunnen helpen voorkomen door mensen te waarschuwen als ze een AirTag-apparaat bij zich hebben dat niet op hen geregistreerd staat. “AirTag is ontworpen om ongewenste tracking te ontmoedigen”, stelt het techbedrijf op zijn website. “Als de AirTag van iemand anders zijn weg vindt naar jouw spullen, zal je iPhone merken dat hij met je meereist en je een waarschuwing sturen.” Die waarschuwing is wat Nader heeft getipt over het feit dat er een AirTag in haar jaszak zat.

Een woordvoerder van Apple zei tegen The New York Post: “We nemen de veiligheid van onze klanten zeer serieus en zetten ons in voor de privacy en veiligheid van AirTag. AirTag is ontworpen met een set proactieve functies om ongewenste tracering te ontmoedigen – een primeur in de industrie – en het Find My-netwerk omvat een slim, afstembaar systeem met afschrikmiddelen dat van toepassing is op AirTag, maar ook op producten van derden als onderdeel van het Find My-netwerkaccessoireprogramma.”

Ze voegden eraan toe: “We leggen de lat hoger op het gebied van privacy voor onze gebruikers en de industrie, en hopen dat anderen zullen volgen.” Maar het bekende model is niet de eerste vrouw die wordt gestalkt met behulp van deze Apple technologie.

Andere slachtoffers

In Mississippi belde een 27-jarige vrouw op 27 december 2021 de politie nadat ze een melding op haar iPhone had gekregen dat ze een ongeregistreerde AirTag bij zich had.

Vorige maand vertelde een vrouw uit Maryland op Twitter over een stalker die een AirTag aan haar auto had bevestigd, voordat ze in de vroege ochtenduren een bar verliet. En in juli ging een vrouw uit de Amerikaanse staat Texas viraal op TikTok nadat ze onthulde dat een onbekende een AirTag in haar handtas had gestopt om te zien waar ze was.

Ze zijn ook een handig hulpmiddel bij recente diefstallen, vooral bij carjacking. In dergelijke gevallen maken dieven een AirTag vast aan een auto op een parkeerplaats en wachten ze tot de auto en de bestuurder teruggaan naar hun huis. Verder wachten de boeven uit het zicht van de mensen op een gepast moment en stelen ze vervolgens de auto direct van de oprit van de eigenaar.

Bekijk hieronder de video waar Brooks Nader haar verhaal doet:

Meer
Lees meer...