‘America’s Next Top Model’ is hét gespreksonderwerp op TikTok en dit is waarom

Sinds de pandemie spenderen we meer dan ooit tijd binnen, en wat is er leuker dan je favoriete series of films te herbekijken? Enkele mensen besloten dat 24 (!) seizoenen van de legendarische modellenwedstrijd America’s Next Top Model opnieuw te kijken zeker de moeite was. Een show die bedacht, geproduceerd en gepresenteerd werd door Tyra Banks. Maar die kijkers merkten enkele wrede dingen op en trokken al gauw naar TikTok om hun kritische visie over de reeks te delen.

De populaire Amerikaanse show America’s Next Top Model, die ook in verschillende andere landen werd nagemaakt zoals bijvoorbeeld Holland’s Next Top Model of Britain’s Next Top Model, leek heel wanhopig om aan de top te willen staan, maar tegen welke prijs?

Visie op schoondheid

In een interview met NBC News vertelde TikTokker Carly Ristuccia (25) dat ze zich tijdens het bingewatchen van ANTM realiseerde hoe “waanzinnig fout” de show was, omdat die een verwrongen visie op schoonheid in de media en de modellenindustrie in die tijd promootte. Hierdoor trok ze naar TikTok om eens goed haar gedacht te zeggen over de 24 seizoenen van de realityserie. “Het zette me aan het denken over hoe de ideeën in die show waarschijnlijk mijn eigen onderbewuste ideeën over een bepaald lichaamsbeeld en de hele industrie opbouwden”, zei ze.

“Reality-tv uit de jaren 2000 was echt GEK”, schreef een ander.

In een serie video’s met de titel “Momenten in America’s Next Top Model die waarschijnlijk mijn toekomstige mentale gezondheid hebben verwoest”, liet Ristuccia problematische momenten uit de show zien. In een van de video’s zie je dat de juryleden de modellen vanuit elke hoek bekritiseerden en tot in de details keken naar hun bouw, gewicht, glimlach en huid. Daarna volgde een clipje van het oude ANTM-jurylid J. Alexander die een plus size-deelneemster vertelde dat ze haar buik feller moest intrekken. “Alles wat eruit hangt, ziet er smerig uit”, zei hij.

@2theroot Who let this air 😩 #antm #FerragamoLetsDance #mentalhealth #millennial #2000s #tyrabanks #model #bodypositivity @tyrabanks ♬ The Hustle – Van McCoy

Negatief lichaamsbeeld en racisme

Met deze momenten demonstreerden de juryleden volgens de TikTokster het negatieve lichaamsbeeld dat de show op de set en voor de camera promootte.

Elders op het platform, werden America’s Next Top Model-kijkers blootgesteld aan meer clips van de juryleden die zitten te muggenziften op het uiterlijk van de deelnemers, terwijl ze hen ook aansporen om geen make-up te dragen – want “het zijn meestal lelijke vrouwen die veel make-up dragen”, zei een. De show bevatte ook een (racistische) uitdaging, waarbij een blanke vrouw werd gevraagd om een donker bruin geschminkt gezicht te dragen als een “trotse Afrikaanse vrouw” voor een fotoshoot.

“Ik denk dat de show ons ook een voorbeeld gaf van hoe je jezelf kunt berispen”, vertelde oprichter van het Fashion Psychology Institute, Dawnn Karen, ook aan NBC News. “Hoe je in de spiegel kunt kijken en zeggen: ‘Ik vind mijn haar en mijn neus niet mooi.’ ”

Maar het was dus niet alleen om goede televisie te maken. America’s Next Top Model weerspiegelde volgens Karen compleet het slopende leven van het modellenwerk en Tyra Banks zou volgens haar niet de enige moeten zijn die op de hete stoel zit. In plaats daarvan herhaalde ze wat al bekend is over de omstandigheden waar vrouwen in de mode- en media-industrie mee te maken krijgen.

@bri.lmrx i cant w these😭 #fyp #antm ♬ original sound – Brianna Lamoureux

Reactie Tyra Banks

“Tyra Banks gaf ons een beeld van wat er gebeurt in de modellenindustrie. Dus nu in 2021, à la TikTok, gaan we daar niet voor staan”, zei Karen, eraan toevoegend dat het een katalysator voor verandering zou kunnen zijn.

De realityshow van het iconische Victoria’s Secret supermodel Tyra Banks is de laatste tijd erg zwaar onder de loep genomen op sociale media. Nog maar een paar weken geleden bekritiseerden deelnemers de producers, omdat ze hen slechts 38 dollar (zo’n 33 euro) per dag betaalden. Wat een andere weerspiegeling is van de harde realiteit in de modellenindustrie.

In 2020 tweette Banks zelf een verontschuldiging voor haar opmerkingen in de show, waarin ze zei: “dat waren echt verkeerde keuzes”.

Terwijl sommige mensen reageerden met steun voor Banks en beweerden dat het een “andere tijd” was, waren anderen niet tevreden met haar afrekening. “Zeg hier meer over. Welke keuzes waren niet goed? Wat was er verkeerd aan? Louter erkenning en een oprechte verontschuldiging is niet hetzelfde”, tweette een criticus.

“Je zou individuele excuses moeten aanbieden aan de zwarte meisjes die je probeerde te veranderen voor de industrie in plaats van de industrie te veranderen voor die meisjes”, schreef een ander.

Meer
Lees meer...