Ana Ofelia Murguía, de stem van Mamá Coco, is overleden op 90-jarige leeftijd

Triestig nieuws om het jaar te beginnen, want op de laatste dag van 2023 hebben we nog moeten afscheid nemen van een van meest de succesvolle Mexicaanse actrices. Ana Ofelia Murguía, die buiten haar thuisland vooral bekend is als de stem van het titulaire personage in de Disneyfilm Coco, is namelijk overleden op 90-jarige leeftijd.

“Met diepe droefheid betreuren wij de dood van actrice Ana Ofelia Murguía. Haar artistieke carrière was van vitaal belang voor de podiumkusten in Mexico”, laat het Nationaal Instituut voor Schone Kunsten en Literatuur uit Mexico weten op sociale media.

Internationaal kreeg Ana Ofelia Murguía pas op hoge leeftijd bekendheid toen ze de stem vertolkte van Mamá Coco in de Disneyfilm Coco uit 2017. Voor die rol was de Mexicaanse actrice in eigen land al te zien in meer dan honderd films, series en theaterstukken.

Ariel Awards

Haar debuut maakte ze op de planken in 1954 in het theaterstuk Trial By Fire. Tien jaar later volgde haar filmdebuut in Transit. Ana Ofelia Murguía viel tijdens haar carrière meermaals in de prijzen tijdens de Ariel Awards, de Mexicaanse Oscars. Zo werd ze een recordaantal van vijf keer genomineerd als Beste Actrice, een prijs die ze één keer won. Daarnaast kreeg ze ook zes nominaties voor Beste Vrouwelijke Bijrol, een award die ze drie keer won, eveneens een record.

In 2011 won Ana Ofelia Murguía een Golden Ariel Award om haar carrière te bekronen. Ze werd toen geroemd voor haar bijdrage aan de Mexicaanse cinema als een van de laatste levende sterren uit de Golden Age of Mexican Cinema. Dat de naam die gegeven wordt aan de periode in de jaren ’40 en ’50 waarin de Mexicaanse cinema grote sier maakte.

Meer
Lees meer...