Anderhalve meter afstand houden indoor compleet nutteloos in strijd tegen coronavirus volgens onderzoekers

De veelgebruikte 1,5 meter-regel doet binnenshuis heel weinig om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat is de conclusie van onderzoekers van de gerenommeerde universiteit Massachusetts Institute of Technology (MIT). Veel belangrijker is het om te kijken naar het dragen van mondmaskers, ventilatie en waarvoor een ruimte wordt gebruikt.

Al meer dan een jaar wordt ons aangeraden om altijd anderhalve meter afstand te houden van anderen. Die afstand zou helpen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook in andere landen zijn gelijkaardige regels van kracht, al zijn die niet overal dezelfde. Zo is in Zuid-Europa één meter gebruikelijker, spreekt met in het Verenigd Koninkrijk van twee meter en houden de Verenigde Staten het op zes voet (1,8 meter).

Een nieuwe studie van MIT-onderzoekers heeft nu echter aangetoond dat die afstandsregels nutteloos. Volgens de wetenschappers zijn ze gebaseerd op een achterhaald begrip over hoe het coronavirus zich in gesloten ruimtes beweegt. Zij publiceerden hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS.

Aerosoldruppels

In het begin van de pandemie werd aangenomen dat het virus zich enkel via zwaardere druppeltjes kon verspreiden, maar ondertussen is bewezen dat het ook via aerosoldruppels verspreid wordt. Die zijn veel lichter en blijven dus langer in de lucht zodat ze zich verder kunnen verspreiden.

“Het afstand nemen helpt je niet zo veel, en het geeft je ook een vals gevoel van veiligheid. Op 1,8 meter ben je net zo veilig als op 18 meter als je binnenshuis bent. Iedereen in die ruimte bevindt heeft eigenlijk hetzelfde risico”, zegt Martin Bazant, hoogleraar toegepaste wiskunde aan het MIT, tegen CNBC.

Nieuwe formule

De onderzoekers vonden dan ook enkele andere factoren die volgens hen veel belangrijker zijn dan de afstand die gehouden wordt. In een rustige omgeving waar mensen stilzitten zullen de aerosoldruppeltjes langzaam naar de grond vallen. Maar op een plaats waar mensen praten, eten en niezen kunnen ze lang in de lucht blijven hangen en zich over de kamer verspreiden. Dat effect kan tegengegaan worden door een goede ventilatie.

De wetenschappers van het MIT verwerkten al hun bevindingen in een formule die ze online beschikbaar stelden. Daarin kan je de precieze situatie van een bepaalde indoor ruimte ingeven om zo te zien hoelang het veilig is.

Outdoor

Tegenover CNBC sprak Bazart ook over de regels van sociale afstand buitenshuis. Daar is het volgens hem vaak niet nodig om afstand te houden omdat de lucht sowieso snel wordt weggevaagd. Bazart zegt zelfs dat hij zich outdoor zonder mondmasker veilig voelt op amper één meter afstand als de omgeving niet te druk is.

Lees ook: Bloedklonters na coronavaccin: wat zijn de vroegste symptomen?

Meer
Lees meer...