183 eenden sterven door stress na inval van dierenrechtenorganisatie Animal Resistance

animal resistance

Dierenrechtenactivisten van Animal Resistance voerden afgelopen weekend actie in het bedrijf van een foie gras-producent in het West-Vlaamse Bekegem. 183 eenden zijn gestorven als gevolg van de stress die de actie met zich meegebracht heeft.

Zo’n veertig activisten van Animal Resistance bezetten afgelopen zaterdag het foie gras-bedrijf om “onaanvaardbare praktijken aan te kaarten” die volgens hen genegeerd worden door minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). “We hadden geen andere keuze, we moesten het heft in eigen handen nemen”, laten de organisatoren weten aan de Mediahuis-kranten.

183 hartaanvallen

animal resistance

De actie werd integraal gestreamd via Facebook. De politie kwam erg snel ter plaatse en beval de activisten om het pand te verlaten. Die treuzelden echter zo lang mogelijk om weg te gaan. Zo had een deel van de activisten zich vastgeketend en vastgelijmd aan de kooien van de dieren. Het duurde dan ook enkele uren eer het pand opnieuw vrij was.

Eigenaar Filip Callemeyn noemt het “een zeer domme actie”: “In de stal waar de activisten zich hebben vastgeketend aan de kooien, is bijna de helft van mijn dieren gestorven. Dat zijn meer dan 180 eenden die door de stress een hartaanval hebben gekregen.”

“Verloren actie uit eigenbelang”

animal resistance

Toch wou de zaakvoerder het niet hebben over het al dan niet verbieden van foie gras: “Daar kunnen we lang over discussiëren. We hebben niet dezelfde mening, maar daar gaat het nu niet om. Als zo’n massa mensen in witte pakken plots met veel lawaai binnenstormt in de stal en continu foto’s neemt met flitslichten, schieten die dieren in blinde paniek. Ze proberen dan weg te geraken en in die chaos vertrappelen en verwonden ze elkaar tot bloedens toe. Die verwondingen zijn nog het minste, een eend kan dat wel te boven komen. Het is vooral de stress die hen uiteindelijk te veel wordt.”

“Iedereen met een beetje hersenen weet dat deze dieren geen stress kunnen verdragen”, klinkt het verder. “Deze activisten noemen zichzelf dierenvriend, maar in realiteit hebben ze hier nul kennis over. In 2023 moeten we sowieso de deuren sluiten, dit is een verloren actie van mensen die handelen uit puur eigenbelang.”

Klacht

Het feit dat de dieren omgekomen zijn, is echter geen groot financieel verlies voor Callemeyn: “Het gaat hier om een stal waar heel wat vetgemeste eenden zaten, klaar voor de slachting. We moeten onze planning en productie nu wel aanpassen, maar het bedrijf gaat hier niet door failliet.”

Toch is hij niet van plan om het hierbij te laten: “Dit gaat te ver. De bezetting van mijn eigendom en het besef dat ze hier weken geleden ook ’s nachts hebben rondgewandeld, dat is zeer pijnlijk. Ik ga zeker verdere stappen nemen. Er komt een klacht.”

Gesponsorde artikelen