Anuna De Wever uitgescholden op Pukkelpop: einde van klimaatrevolutie?

Anuna De Wever
GettyImages

Anuna De Wever, die je kent van Youth For Climate, klom gisteren op het podium van het festival Pukkelpop. Dat deed ze om het publiek warm te maken voor Clap For Climate, een actie om aandacht te besteden aan het klimaat. Die actie kreeg gemengde reacties.

De Youth For Climate-activiste Anuna De Wever klom gisterenavond op het podium van Pukkelpop. Dat deed ze om aandacht te vestigen voor het klimaat. De actie van de 18-jarige werd met gemengde reacties onthaald. Veel jongeren konden haar actie namelijk niet bekoren. Zo kreeg ze veel boegeroep te verduren.

Vlaamse vlaggen

Alsof dat nog niet vervelend genoeg was, kreeg ze ook nog een zwerm boze jongeren op haar dak op de camping. Ze werd lastiggevallen door jongeren met Vlaamse vlaggen. De tent van haar vriendinnen en hun partytent werden ook stukgemaakt. Security moest zelfs tussenkomen om de situatie te kalmeren.

“De daders zijn voorlopig nog niet bij ons bekend, maar we hebben onze veiligheidsdiensten ingelicht. Zij onderzoeken het incident en doen er alles aan om een herhaling van dit voorval te voorkomen. Zodra we weten wie de betrokkenen zijn, nemen we de nodige maatregelen. Voor dit soort gedrag is geen plaats op Pukkelpop, dus die maatregelen zullen kordaat zijn”, zo vertelt de organisatie van Pukkelpop aan Het Nieuwsblad.

De organisatie zegt ook dat het op de hoogte is over de Vlaamse vlaggen. Ze willen niemand verbieden om vlaggen op te hangen, maar een zware politieke boodschappen kunnen volgens de organisatie niet door de beugel.

Anuna’s reactie

Anuna bezoekt deze zomer verschillende festivals om aandacht te vestigen aan het klimaatprobleem. Maar zelf laat ze de negatieve commentaren niet aan haar hart komen vertelt ze aan HLN. “Er is applaus, maar evengoed boegeroep. Het belangrijkste is dat mensen de boodschap die we willen uitdragen meekrijgen”, zo zegt ze zelf.

Ondertussen is Anuna terug thuis van het festival. Normaal gezien zou ze zaterdag teruggaan naar het festival om nog een keer op te komen voor de klimaatbelangen. Maar die mogelijkheid laat ze links liggen. “Ik denk dat ik thuis ga blijven zaterdag, het is de commotie niet waard”, zo vertelt Anuna.

Klimaatmars

De klimaatmarsen van Anuna De Wever doen het ook niet meer goed. Waar in maart nog 30.000 mensen meeliepen met de mars waren dat er eind mei vlak voor de verkiezingen nog amper 8.000 aanwezigen. Ook de uitslag van de verkiezingen is niet wat De Wever hoopte. Hebben de jongeren misschien genoeg van Anuna? Zelf is ze in ieder geval nog niet klaar. “In september komen er nieuwe schoolstakingen”, verzekert ze in een interview met GVA.

Gesponsorde artikelen