Apple laat ‘vrijhaven voor vrije meningsuiting’ Parler weer toe in App Store

Het sociale medium Parler werd in januari uit de downloadwinkel van Apple geweerd omdat bleek dat aanhangers van QAnon, waarvan sommigen het Capitool bestormden, de app gebruikten. Parler werkte een beetje als Twitter, maar zonder moderatie van berichten. Nu lijkt Parler toch bereid te zijn om in te grijpen in het berichtenverkeer op zijn netwerk.

Technologiebedrijf Apple heeft eerder deze week de comeback van Parler gemeld in een brief aan de Republikeinse senatoren Mike Lee en Ken Buck. Die laatste noemt de terugkeer via Twitter een “grote overwinning voor vrijheid van meningsuiting”.

Apple gaf Parler op 8 januari de opdracht om aanstootgevende inhoud te verwijderen en met een plan voor betere ‘filtering’ van berichten te komen. Volgens Apple kwam Parler vervolgens niet met ‘een toereikend plan’, waarna de app werd verwijderd. Het sociale medium gaf ooit aan dat het onafhankelijk was en het wilde zich onderscheiden door geen content te verwijderen.

Bestorming van het Capitool

De verwijdering uit de appwinkel kwam enkele dagen na de bestorming van het Capitool in de Amerikaanse hoofdstad Washington door radicale aanhangers van voormalig president Donald Trump. Zij maakten gretig gebruik van het Twitter-alternatief.

In de brief meldt Apple dat het destijds berichten op Parler had gevonden die ‘denigrerend waren ten aanzien van verschillende etnische groepen, rassen en religies, het nationaalsocialisme verheerlijkten, en opriepen tot geweld’. 

Na de eerste afwijzing heeft Apple nog verschillende updates van Parler van de hand gewezen. Het bedrijf heeft sindsdien “substantiële gesprekken gevoerd met Parler in een poging de Parler-app in overeenstemming te brengen met de richtlijnen en weer op te nemen in de App Store”, luidt het.

Wanneer de app weer te downloaden is in de App Store, hangt af van Parler zelf. Voor toestellen die draaien op het Android-besturingssysteem blijft de app buiten bereik. Ook Google Play had Parler verwijderd na de Capitool-bestorming, en daar blijft het sociaal medium vooralsnog geband.

Populair bij rechts

Parler was graag gezien bij de Amerikaanse politieke rechterflank: zowel gematigde conservatieven als hardcore complotdenkers beschouwden het als een toevluchtsoord, weg van de “ingrijpende Twitter-censuur”. De vraag is of de toepassing, nu zijn unique selling proposition is gehavend, even populair blijft.

(evb)

Meer
Lees meer...