Apple brengt (dure) Self Service Repair-dienst voor iPhones en MacBooks naar België

Klanten van Apple kunnen vanaf dinsdag ook in België reparatiesets en onderdelen van verschillende iPhones en MacBooks bestellen. Daarmee kun je zelf je defect toestel herstellen. De Self Sevice Repair Store bestaat al langer, maar komt nu dus ook naar een aantal Europese landen, waaronder België.

Waarom is dit belangrijk?

Dat toestellen van Apple niet goedkoop zijn, is geen geheim. Ook het laten herstellen van een defecte iPhone of MacBook is vaak een kostbare aangelegenheid. Daarom stelde Apple een jaar geleden zijn Self Service Repair-programma voor die het voor gebruikers mogelijk maakt om zelf hun toestel te herstellen.

Wat ging eraan vooraf?

  • Apple heeft sinds zijn oprichting de reputatie dat het het voor gebruikers zo moeilijk mogelijk maakt om zijn toestellen zelf te herstellen. Zo gebruikte het bij de originele Macintosh uit 1984 al speciale schroeven waarvoor maar moeilijk materiaal te vinden was.
  • De voorbije jaren is er in de Verenigde Staten echter een actieve Right to Repair-beweging op gang gekomen. Zij hebben ervoor gezorgd dat de wetten gestemd zijn die bedrijven verplicht om hun toestellen zo te maken dat ze kunnen hersteld worden.
  • Apple heeft lang gelobbyd tegen die Right to Repair-wetgeving. Hun argumentatie daarbij was dat het gevaarlijk was voor gebruikers als ze zelf gingen beginnen prutsen aan hun toestellen.
  • Het bedrijf deed er alles aan om gebruikers met defecte toestellen te verplichten om die te laten herstellen in officiële erkende Apple Stores, vaak aan heel dure prijzen. Apple ging zelfs zo ver dat toestellen die via andere reparatiediensten hersteld waren hun garantie verloren, zelfs voor zaken die niets met die reparatie te maken hadden.

Wat is de Self Service Repair van Apple?

  • Omdat de druk van de Right to Repair-wetgeving te groot werd, besloot Apple ongeveer een jaar geleden om Self Service Repair Store voor te stellen.
  • Op de Self Service Repair Store kan je terecht voor al het nodige materiaal om de meest voorkomende defecten aan je toestel zelf te herstellen.
  • Self Service Repair van Apple was al even beschikbaar in de Verenigde Staten, maar is sinds dinsdag ook gelanceerd is acht Europese landen. Het gaat om België, Duitsland, Frankrijk, Polen, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Zweden.
    • Dat Apple zijn zelfhersteldienst ook naar Europa brengt, komt niet als een verrassing. Ook in de Europese Unie wordt er namelijk gewerkt aan wetgeving die smartphoneproducenten moet verplichten om hun toestellen eenvoudiger te laten herstellen.
Meer
Lees meer...