Australische wetenschappers vernoemen nieuwe soorten naar Deadpool, Thor en andere Marvel-superhelden

Deadpool, Thor, Loki en Black Widow zijn slechts enkele van de namen die Australische wetenschappers recent aan nieuwe insectensoorten gaven. De Marvel-insecten maken deel uit van een lijst van 165 nieuwe Australische soorten.

Wetenschappers van het Australische overheidsagentschap CSIRO plukten dit jaar vijf nieuwe soorten vliegen uit om naar hun favoriete Marvel-helden en -schurken te vernoemen. Zo is er de Thor-vlieg, vernoemd naar de god van de donder, gespeeld door Chris Hemsworth. De wetenschappelijke naam luidt Daptolestes bronteflavus, wat Latijn is voor ‘blonde donder’. De vlieg in kwestie heeft goude en lichtbruine vlekjes op zijn lichaam, antennes en gezicht, wat doet denken aan het blonde haar van Thor.

Loki en Black Widow

Sinds kort is er de Loki-vlieg, ter ere van de god van chaos en leugens. Officieel heet de vlieg Daptolestes illusiolautus, wat zoiets als ‘elegante misleiding’ betekent. In de films van Marvel zet Loki, gespeeld door Tom Hiddleston, op een gegeven moment zijn eigen dood in scène.

Dan heb je nog de Black Widow-vlieg, oftewel Daptolestes feminategus. Die Latijnse naam betekent ‘vrouw in leer gekleed’ en wijst op het iconische leren pak dat Scarlett Johansson in de films draagt.

Moordenaarsvlieg

Ook Deadpool heeft zijn eigen vlieg, die je net als het pak van de antiheld kan herkennen aan zijn zwart en rood uiterlijk. Nog opvallender zijn de zwarte vlekken op de rug van het vliegje, die meteen doen denken aan het masker van Deadpool. “We kozen de naam Humorolethalis sergius, wat klinkt als lethal humor (dodelijke humor). Het is afgeleid van de Latijnse woorden humorosus, wat nat of vochtig betekent, en lethalis, wat dood betekent”, zei entomoloog Dr. Bryan Lessard in een verklaring. De Deadpool-vlieg is een soort roofvlieg, die gekend staat als de “sluipmoordenaars van de insectenwereld”.

Stan Lee fly
Stan Lee en de vlieg die naar hem vernoemd werd. Bronnen: EPA / CSIRO

Tot slot is er een Stan Lee-vlieg, vernoemd naar de overleden bedenker van het Marvel Universum. Het gezicht van de vlieg, genaamd Daptolestes leei, doet denken aan Lee’s karakteristieke zonnebril en witte snor.

Dieren met superkrachten

“De benoeming van de pas ontdekte soorten is een belangrijke superkracht in het oplossen van veel problemen in de wereld”, klinkt de verklaring van CSIRO. Naast vliegen benoemden de wetenschappers ook 151 nieuwe insecten, acht nieuwe planten, twee soorten vissen, een nieuwe mijt en 25 ongewervelde zeedieren. Sommige van die soorten werden al tientallen jaren geleden ontdekt, maar kregen pas recent een naam. Door nieuwe soorten te benoemen kunnen wetenschappers even een moment van plezier beleven. Het kunnen identificeren en onderscheiden van soorten maakt het bovendien mogelijk voor deskundigen om meer te leren over hen en om “te helpen hun leven en dat van ons te redden”, zeggen ze in de verklaring.

Slechts een kwart van de Australische insecten zijn bekend onder wetenschappers. “Hoe meer soorten worden benoemd, hoe meer we hun superkrachten kunnen begrijpen”, zei Lessard nog.

Meer
Lees meer...