Baekhyun (EXO) start eigen agentschap

Baekhyun van de K-popgroep EXO heeft zijn eigen agentschap opgericht. De zanger startte het agentschap, dat de naam I&B100 kreeg, al op in juni 2023 en staat zelf geregistreerd als eigenaar en CEO. Volgens verschillende Zuid-Koreaanse media zouden Baekhyuns groepsgenoten van EXO Chen en Xiumin zich aangesloten hebben bij het agentschap.

Baekhyun van EXO heeft enkele maanden geleden zijn eigen agentschap opgericht. Eerder vorig jaar was er heel wat te doen rond de zanger en zijn groepsgenoten Chen en Xiumin. De drie dreigden namelijk met een rechtszaak tegen hun agentschap SM Entertainment, maar uiteindelijk kwamen ze toch tot een akkoord. Nu volgt het nieuws dat Baekhyun zijn eigen agentschap oprichtte, kort na het akkoord met SM Entertainment.

SM Entertainment

Op donderdag 1 juni 2023 lieten Baekhyun, Xiumin en Chen van EXO via hun advocaat Lee Jae-hak weten dat ze hun contract met SM Entertainment zouden beëindigen. De drie leden van de boyband deden dat nadat SM Entertainment weigerde om hen inzicht te geven in hun financiële gegevens. Baekhyun, Xiumin en Chen stelden een deadline van woensdag 31 mei en omdat SM Entertainment op die datum nog steeds geen gegevens had aangeleverd, zouden de drie het agentschap verlaten. Hun advocaat liet verder ook weten dat het contract van de drie leden van EXO illegaal is, omdat het ging om een langere termijn dan 7 jaar, wat de wettelijke maximumduur is van een K-popcontract. Het contract zou oplopen tot 18 jaar. 

SM Entertainment ontkende dit en beweerde dat er “externe partijen” zijn die Baekhyun, Xiumin en Chen dit influisteren. Daarbij zou het gaan om een ander agentschap dat de drie zou willen aanwerven. Het agentschap in kwestie, Big Planet Made (BPM), ontkende dit echter meteen.

Op 19 juni volgde dan het nieuws dat de drie leden van EXO een akkoord hadden bereikt met SM Entertainment en het agentschap dus niet zouden verlaten. Maar het nieuwe contract van de leden geeft hen duidelijk meer vrijheid.

I&B100

Op 23 juni 2023, amper vier dagen na het nieuws over het akkoord van SM Entertainment met de drie leden van EXO, richtte Baekhyun zijn eigen agentschap op onder de naam I&B100. Het agentschap zou instaan voor productie, investeringen en de administratie van individuele leden van EXO. Volgens het Zuid-Koreaanse medium Tenasia zouden Chen en Xiumin zich ook al aangesloten hebben bij het agentschap en zouden er ook al andere mensen betrokken zijn bij I&B100.

SM Entertainment heeft ondertussen wel al laten weten dat Baekhyun, Chen en Xiumin nog steeds een contract hebben bij hun, maar dat dit wel de ruimte geeft om soloprojecten op te starten. “Onze exclusieve contracten met de drie leden zijn nog steeds van kracht”, klinkt het in een statement. “We kunnen de specifieke voorwaarden uit het contract niet delen, maar we hebben het mogelijk gemaakt dat de drie leden hun eigen individuele activiteiten kunnen beoefenen binnen de afspraken met het agentschap.”

Meer
Lees meer...